Bart Oostvogels
Bart Oostvogels Video 15 mei 2015
Leestijd: 1 minuut

VIDEO: Zelfrijdende auto Google kan de weg op

De zelfrijdende auto van Google is klaar voor gebruik op de weg. Dat heeft het bedrijf vandaag laten weten. Aankomende zomer verlaten de eerste exemplaren de afgesloten testcircuits en gaan ze de openbare weg van Noord-Californië op.

In mei van dit jaar onthulde Google de autonoom rijdende auto in productievorm. Na verder testwerk is de auto volgens Google nu klaar om het testcircuit te verlaten. De verschillen met de definitieve productieversie en de prototypes zijn op cosmetisch gebied niet heel groot. Google heeft alleen zaken toegevoegd om de auto straatlegaal te maken. Denk aan koplampen, richtingaanwijzers en zijspiegels. En niet onbelangrijk: een stuurwiel. Wettelijk is het namelijk verplicht dat een menselijke bestuurder altijd de macht over moet kunnen nemen indien nodig. Op de openbare weg rijden de auto’s niet harder dan 40 km/h, zo laat projectbaas Chris Urmson weten.

“Wettelijk is het verplicht dat een mens altijd de macht over moet kunnen nemen.”

Google werkt al sinds 2009 aan auto’s die zelfstandig kunnen rijden. In het begin deed Google dat in samenwerking met Toyota en Lexus. Later zijn ze een eigen auto gaan ontwikkelen. Het bedrijf zoekt partners om de auto verder te kunnen ontwikkelen. “We gaan op een gegeven moment opzoek naar partners om complete auto’s te bouwen en de technologie op de markt te brengen”, zegt Urmson. Google wil allereerst en testvloot van autonoom rijdende auto’s bouwen. Urmson verwacht dat de eerste zelfrijdende auto’s binnen vijf jaar productieklaar zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.

Reageer op artikel:
VIDEO: Zelfrijdende auto Google kan de weg op
Sluiten