Dries van den Elzen
Dries van den Elzen Video 5 okt 2015
Leestijd: 3 minuten

VIDEO Top 5: Verrassende overwinningen in de autosport

Dit weekeinde heeft Porsche vriend en vijand verrast, door met een 911 RSR de overall eindzege in de ‘Petit Le Mans’ lange afstandsrace op Road Atlanta te grijpen. Onder vreselijke weersomstandigheden was de Porsche 911 van Nick Tandy en Patrick Pilet alle normaal gesproken aanzienlijk rappere LMP2 en DP prototypes de baas.

Een verrassende zege zoals we die niet vaak zien in de autosport. Wij selecteerden de volgende top vijf met voorbeelden van races met een winnaar waar niemand zijn geld op had gezet.

Hurley Haywood/Peter Gregg, Porsche 911, Daytona 1973

Van veel sterkere oppositie winnen, is niet iets wat de 911 vreemd is. Al in 1973 was het de eerste evolutie van de RSR die er met de algemene overwinning tijdens de 24 uur van Daytona vandoor ging. Ook toen woog betrouwbaarheid zwaarder dan pure snelheid. De prestatie maakte van de Hurley Haywood direct een legende. Hij reed samen met landgenoot Peter Gregg. Minder bekend is dat de RSR formeel startte als prototype omdat hij tijdens de wedstrijd nog niet als GT was gehomologeerd.

Tazio Nuvolari, Alfa Romeo P3, Duitse Grand Prix 1935

De bekers stonden klaar voor de Duitse rijders in hun dominante Mercedessen en Auto Unions. Met de totaal verouderde Alfa P3 van Tazio Nuvolari hield niemand meer rekening. De monoposto kwam zeker 110 pk tekort op de zilveren concurrentie. Maar toen het harder en harder begon te regenen op de Nürburgring en de ene na de andere Mercedes en Auto Union van de baan afschoot, was het toch Nuvolari die aan het langste eind trok. Zo onverwacht was de winst dat de organisatie niet eens een plaat met het Italiaanse volkslied had klaar liggen. Gelukkig had de grootmeester die altijd zelf bij.

Hurley Haywood (alweer!), Yannick Dalmas, Mauro Baldi, Dauer 962 LM, Le Mans 1994

In 1993 stelde Le Mans organisator de ACO een nieuw reglement op waarin de prestaties van prototypes aan banden werden gelegd, en tegelijk een nieuwe klasse voor minder strikt gereguleerde GT’s op basis van straatauto’s werd geïmplementeerd. Dat bracht de slinkse Duitse rensteal eigenaar Jochen Dauer op een idee. Hij bouwde een verouderd Porsche 962 prototype om tot straatlegale GT auto, waarna hij ‘, als raceauto in de GT klasse homologeerde. Daardoor mocht hij met meer vermogen en grotere brandstoftanks dan de concurrenten uit de prototype klasse rijden, wat uiteindelijk tot een overwinning leidde. Direct erna werden de reglementen herschreven om dergelijke verrassingen te voorkomen.

https://www.youtube.com/watch?v=yuyi1lT6gUg

Philippe Bugalski, Citroën Xsara kitcar, WRC Rally van Corsica 1999

In 1999 kreeg de rallywereld een voorproefje van de totale dominantie van Citroën die de sport in de jaren 2000 zou kenmerken. Citroën was geen vaste deelnemer aan het WRC, maar besloot om aan enkele asfaltrally’s deel te nemen met de Xsara kitcar uit het Frans kampioenschap. Op papier was deze voorwielaandrijver met 280 pk tweeliter viercilinder niet opgewassen tegen de vierwielaangedreven turbo’s met 320 pk en meer. Dankzij strak stuurwerk en uitstekende parcourskennis van coureur Philippe Bugalski, plus een reglementair gewichtsvoordeel van een paar honderd kilo, wist Citroën tot ieders verrassing de Rally van Corsica te winnen. De allerlaatste overwinning van een tweewielaandrijver in het WRC. Vier jaar later keerde de Fransen full-time terug in het WRC, en wonnen prompt het merkenkampioenschap. Een van velen die erna zouden volgen.

Mark Skaife, Nissan Skyline GT-R, Bathurst 1000 1991/1992

Tot 1990 was de beroemdste race van Australië, de Bathurst 1000 verreden op het schitterende Mount Panorama circuit, vrijwel uitsluitend een knallende tweestrijd tussen Ford en Holden. In 1991 verscheen Nissan voor het eerst aan de start met de R32 Skyline. Deze supercoupé was uitgerust met een twinturbo zes-in-lijn, vierwielaandrijving en vierwielbesturing, en reed de lokale concurrentie compleet naar huis. Het jaar erna deed Nissan het nog eens dunnetjes over, waarna het voornamelijk uit Ford en Holden fans bestaande publiek de winnaars tijdens de podiumceremonie uitjouwde. Winnaar Jim Richards bediende ze van het enige juiste antwoord: ”You’re a pack of arseholes!”

Met welke overwinningen zou deze lijst volgens u aangevuld moeten worden? Laat het hieronder in de comments weten!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.