Autovisie
Autovisie Video 28 mei 2015

Video: Richard ‘The King’ Petty stoft iconische Superbird af

Vijfenveertig jaar lang reed NASCAR-icoon Richard Petty niet met zijn babyblauwe Nr. 43 Plymouth Road Runner Superbird. Maar voor het Goodwood Festival of Speed maakt hij een uitzondering. De auto wordt afgestoft om hem daarna de fameuze oprit van landgoed Goodwood op te sturen.

De Superbird is legendarisch, vooral door z’n spitse snuit en gigantische achtervleugel maar ook successen van Petty ‘The King’. Met tweehonderd overwinningen en zeven kampioenschappen in de NASCAR wordt Richard Petty door velen beschouwd als één van de meest succesvolle coureurs in de NASCAR-geschiedenis.

“It was almost impossible to spin this car out.”

De Road Runner Superbird was een van de eerste NASCAR-monsters die gebruikte maakte van de natuurlijke downforce-krachten. Door de kegelvormige neus sneed de auto moeiteloos door de wind, terwijl de achtervleugel de druk op de achteras aanzienlijk verhoogde. “It was almost impossible to spin this car out”, vertelt Petty met typisch Southern accent.

De blauwe Road Runner was niet alleen op de Amerikaanse ovals succesvol. De auto wist het zelfs te schoppen tot het witte doek, waar hij figureerde als The King in de bekende Cars film.

Job Boonstra

Reageer op artikel:
Video: Richard ‘The King’ Petty stoft iconische Superbird af
Sluiten