Coen Grutters
Coen Grutters Video 18 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

De vernieuwde Porsche Cayenne krijgt méér cilinders

Porsche heeft de derde generatie Cayenne een facelift gegeven. Bij dergelijke opfrisbeurtjes schaven de Duitsers het ontwerp veelal slechts fractioneel bij. Op het eerste oog lijkt het lijnenspel van de vernieuwde SUV dan ook haast onaangetast, maar de Cayenne kent wel degelijk enkele interessante wijzigingen.

‘Porsche doet niet aan downsizing bij de Cayenne S’, klonk het met enige trots tijdens een korte presentatie voor journalisten. De 2,9-liter V6 in de S-variant van Porsches populaire SUV wordt namelijk vervangen door een 4,0-liter V8. Met hulp van twee turbo’s levert de achtcilinder 474 pk en 600 Nm koppel. Dat is 34 pk en 50 Nm meer dan zijn voorganger.

Elektrische Porsche Cayenne op komst

De standaard Cayenne behoudt zijn zescilinder en gaat er eveneens 50 Nm op vooruit. Deze Cayenne levert als minst krachtige variant nu 353 pk, wat er 13 meer zijn dan voorheen. Als ultieme krachtpatser blijft de Turbo GT – zie hier een rijtest met het pre-faceliftmodel – met 659 pk de sterkste Cayenne.

De Porsche Turbo GT. (Afbeelding: Porsche)

Ook de E-Hybrid – belastingtechnisch de meest aantrekkelijke keuze voor de Nederlandse markt – heeft nu een groter gecombineerd vermogen, zij het slechts 8 pk. Het is in de E-Hyrbid overigens vooral de 40 pk sterkere elektromotor die het vermogen stuwt. Met zijn grotere 25,9kWh-accu claimt Porsche zelfs een volledig elektrische range van 90 kilometer. Is dat niet genoeg? Dan zal je nog even geduld moeten hebben. Verwacht wordt dat rond 2025 een volledig elektrische Cayenne ten tonele zal verschijnen.

Porsche Cayenne heeft make-over à la Taycan gekregen

Niet alleen onder de motorkap is het een en ander gewijzigd, ook het interieur heeft een make-over gekregen. Zo heeft de Cayenne voortaan een gebogen, digitaal instrumentarium zoals we dat ook kennen van de Porsche Taycan. Een primeur in de Cayenne is het passagiersscherm, dat eveneens is gemigreerd vanuit Porsches EV. Niet alleen kan hierop live rij-informatie worden bekeken, ook kunnen films en series gestreamd worden.

Porsche Cayenne S Turbo GT E-Hybrid facelift
(Afbeelding: Porsche)

Een speciale folie zorgt ervoor dat het scherm enkel vanaf de bijrijdersstoel zichtbaar is en voorkomt zo dat de bestuurder stiekem naar dit entertainmentscherm gluurt. Wij hebben dit getest en kunnen stellen dat dit erg goed werkt. Vanaf de bestuurdersstoel oogt het scherm extreem donker, terwijl je als bijrijder in de Porsche Cayenne een helder beeld ziet.

Stoerder uiterlijk

Uiteraard kent ook het exterieur een paar (geringe) wijzigingen. De motorkap is iets stoerder getekend en de lamellen in de voorbumper zijn uitgesprokener. Verder is er keuze uit acht nieuwe wielontwerpen bij de faceliftversie van de Porsche Cayenne. Deze beginnen voortaan niet bij 19 inch, maar bij 20 inch en zijn optioneel ook als 21 inch en zelfs 22 inch te krijgen.

(Afbeelding: Porsche)

Wie goed kijkt, ziet dat er iets aan de lichtunits is veranderd. Het doorlopende achterlicht zit niet langer onder een glazen paneel, maar is driedimensionaal. Standaard zijn voortaan hoekiger getekende matrixkoplampen die optioneel zelfs vervangen kunnen worden voor zogeheten HD-matrixkoplampen.

Deze offroad Porsche Cayenne is verrassend betaalbaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.