Uw Garage: Motobecane Vélosolex 3800

Tivan Cremers was op zoek naar een Solex, liefst iets bijzonders met een goed verhaal. Hij vond precies wat hij zocht.

De voorkeur voor oude dingen heb ik altijd gehad. Ik draai lp’s op oude stereo apparatuur en rij op een jaren 80 racefiets die nog van mijn vader is geweest. En toen ik mijn brommer rijbewijs haalde kwamen er Puch en Tomos brommers. Het werken met mijn handen is begonnen met timmeren en verbouwen. Dingen opknappen en repareren vond ik altijd al leuk, ik heb nu ook een loodsje waar ik kan klussen.

Foto

Een vriend van me stuurde me een tijd geleden een foto, kijk eens wat ik nu heb; twee Solexen! Weer wat later kreeg ik een berichtje dat hij ze aan de praat had gekregen, ik moest langskomen om te kijken, dan kon ik ook een stukje rijden. Na dat eerste rondje volgde er nog een en nog een… Toen al dacht ik dat ik er zelf ook best een zou willen hebben. En helemaal toen hij het verhaal van deze Solexen vertelde.

In Oosterbeek waren wat ondernemers die samen dachten geld te kunnen verdienen door vijftig van de laatste Solexen 3800 te kopen en die bij bromfietshandel Kardol te laten voorzien van een snelheidsmeter en een slot. Ze wilden ze wat luxer maken, een tijdje bewaren en als er dan geen nieuwe Solexen meer leverbaar waren verkopen. Al snel bleek dat dit niet ging werken en zo zijn de Tweewielers sneller dan bedoeld in de handel terecht gekomen.

Geld

De wens om een Solex te bezitten was er dus, maar ik had er in eerste instantie niet direct geld voor en ik wist niet of ze makkelijk te krijgen waren. Tot ik tegen Ruurd Verdurmen aanliep tijdens een evenement. Hij heeft een eigen museum met veel verschillende Solexen. We spraken af dat ik bij hem langs kon komen en hij was zo enthousiast dat ik ter plekke helemaal om was: nu wil ik ook een Solex hebben. En als het kan ook dat Kardol type, het is immers extra leuk als ergens historie of een mooi verhaal bij zit. Ik had het al mooi gevonden als ik een gewone 3800 zou vinden en wist dat de kans een Kardol tegen te komen heel klein was. Maar warempel: na lang zoeken vond ik er toch een! Er werd echter te veel voor gevraagd, ze zagen het als een collectors item. Ik heb wat minder geboden en na wat onderhandelen is het gelukt. Ik had een Solex!

Uw Garage Solex
Reageer op artikel:
Uw Garage: Motobecane Vélosolex 3800
Sluiten