Peugeot 408: Trendsetter of designblunder?
Aan dat spelletje ontkom je niet, als je de Peugeot 408 voor het eerst ontmoet. Is hij van alles wat of net van alles niets?
Designers worden geacht ver vooruit te kijken, dat hoort bij hun vak. De ontwikkelingstijd van een nieuwe auto wordt weliswaar steeds korter maar ze moeten nog steeds de toekomstig trends voorspellen en die vormgeven in hun modellen. Zo ook bij Peugeot.
Geen SUV
Het merk dat net als de meeste van hun concurrenten succesvol is met SUV’s. U weet wel van die hoge auto’s die lachen om een stoeprandje en drempel maar niet echt offroad hoeven. Iedereen wil ze de laatste jaren. Deze Sport Utility Vehicle’s zijn niet alleen populair om hun stoere looks, maar ook om hun praktische bruikbaarheid want je stapt er zo makkelijk in en krijgt ook veel overzicht dankzij die hoge zitpositie. Maar ooit zal de vraag naar SUV’s mogelijk afnemen voorspellen ze bij Peugeot en zullen we wat anders willen. En daarom hebben ze de Peugeot 408 gemaakt. Maar wat is dat dan precies?
Het is een auto die gebaseerd is op het platform dat voor veel andere modellen binnen de Stellantis-groep waartoe ook Citroen, DS, Jeep, Fiat en Opel behoren, in gebruik is. Bij Peugeot gebruiken ze dezelfde basis onder andere voor de 308, een gewone hatchback die in dezelfde klasse rondrijdt als de Volkswagen Golf en Astra. Behalve het gedeelde platform gebruikt de 408 ook dezelfde motoren en versnellingsbakken als zijn kleinere broertje. Over maten gesproken: de Peugeot 408 is zo’n 30 centimeter langer dan 308, 4 centimeter breder én hoger. Om de 408 ook meer inhoud te geven kreeg hij een 11 centimeter langere wielbasis.
Met een totale lengte van 4,69 meter staat er een uit de kluiten gewassen auto die bovendien wat hoger op zijn grote 20 inch wielen staat. Toch is het geen lompe verschijning geworden, wat het zit vaart in het ontwerp. De 408 straalt niet alleen survivalkwaliteiten uit, maar ook snelheid en luxe.
Trendsetter of designblunder
Het interieur met dashboard uit de 308 is strak, digitaal en gemaakt van mooie materialen. Het infotainment is verbeterd en heeft nu een betere menustructuur en een duidelijk hogere reactiesnelheid. Met de werkplek voorin is niets mis, mits je kunt leven met het kleine afgeplatte stuur dat onderdeel uitmaakt van de i-cockpit waarbij je over het stuur naar de meters moet kijken. Achterin zit je vorstelijk met veel beenruimte en voldoende hoofdruimte. Daar hoort ook een royale rechthoekige bagageruimte bij en dat heeft Peugeot 408 dan ook. Met luxe en sportiviteit zit het wel goed, maar ook in de grote milieurace kan hij de competitie aan, want hij is hier leverbaar met de bekende 180 en 225 pk plug-in hybride aandrijflijnen. De instapper die 41.490 euro moet kosten, heeft een 130 pk sterke 1.2 driecilinder turbomotor die ook op de liters let. Een volledig elektrische versie zal zijn opwachting volgend jaar al maken, een diesel is er niet en komt er niet.
Maar willen we de Peugeot 408? Want wat is het nou? Een verhoogde hatchback met een coupé-lijn, een verlaagde SUV, een moderne hoogpotige sedan met aflopend dak? U mag het zeggen maar de veelgebruikte term cross-over dekt de lading altijd. Deze 408 gaat voor de originaliteitprijs qua design maar krijgt die net niet omdat de Citroen C5 X al eerder een soortgelijke vorm liet zien. Dat neemt niet weg dat de 408 er origineel anders uitziet, het is een auto voor trendsetters die SUV inmiddels suf vinden en wat anders willen. Daar moeten ze dan wel de knip voor trekken want goedkoop is de 408 niet, de hybrides beginnen bij dik 46 mille.
Lees ook:
Ook interessant
-
Duurtest Peugeot e-3008: eindelijk een Stellantis-EV met fatsoenlijke range
-
Nog 4.695 mensen kunnen subsidie krijgen op de Peugeot e-408
-
Doel bereikt! Nu zijn alle Peugeot-modellen elektrisch, behalve één
-
Elektrische Peugeot e-5008 nu flink in prijs verlaagd
-
Duik in de prijslijst: dit kost de nieuwe Peugeot 3008
-
Goedkoopste oranje occasion: op één tank naar Leipzig en terug
-
Dit performancelabel stopt ermee! Al na drie jaar en slechts één model
-
De Volvo Amazon van Jaap is… elektrisch?! | Uw Garage
-
Review Mazda CX-80: zijn de fouten van CX-60 hersteld?
-
De enige Rolls-Royce uit de koker van Volkswagen | Sjoerds Weetjes 429
-
Exclusief: op pad met Tsjechische hypercar van €1,4 miljoen
-
Deze betaalbare Opel Frontera is niet wat de naam doet vermoeden