De allerlaatste Bentley Blower | Sjoerds Weetjes 341
Slechts 55 exemplaren bouwde Bentley rond 1930 van de inmiddels beroemde Blower en daar komen nu precies dertien exemplaren bij. En als die nieuwe lichting zijn vervaardigd, maakt Bentley nooit meer een nieuwe Blower, zo belooft het prestigieuze merk plechtig. Maar hoe komt Bentley op het idee om opnieuw de Blower te vervaardigen? Dat hoor je in aflevering 341 van Sjoerds Weetjes.
De Blower valt onder de noemer Continuation. Het is een serie klassieke, iconische modellen van weleer die nieuw worden gebouwd. De Blower bijt het spits af en krijgt een vervolg in de Speed Six en Bluetrain en mogelijk volgen er nog meer. Een en ander is afhankelijk van de belangstelling en de mogelijkheden om tot een exact model te komen, zoals die bijna een eeuw geleden ook de fabriek verliet.
De allerlaatste Bentley Blower
De Blower is de eerste uit de Continuation-serie. Hoe authentiek is de auto? Wat heeft Bentley gedaan om de auto opnieuw te kunnen bouwen? In welke specificatie biedt de fabrikant de nieuwe uitgave aan? Het zijn vragen waarop je in deze video antwoord krijgt.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F03%2FNVB7067-Bentley-Blower.jpg)
Waar een originele Blower enkele miljoenen euro’s waard is, kost de Blower Continuation afgerond 1,8 miljoen euro. Een fiks bedrag, maar gezien de uren en mankracht die in het project zit een schijntje. Voor de twaalf wereldburgers – chassis nummer 0 is het ontwikkelingsvoertuig – die de Blower mochten kopen was de prijs geen discussie.
Sterker nog, er ontstond een wachtlijst voor de klassieker racewagen. Voor de personen op de wachtlijst was er al snel slecht nieuws. De kopers mogen de auto in de eerste drie jaar zonder medeweten van Bentley niet verkopen.
Productiecyclus zit er bijna op
Bentley legt momenteel de laatste hand aan de laatste exemplaren. Tegen augustus zullen nummer elf en twaalf richting de gefortuneerde klanten gaan. Dan zit er een productiecyclus van twee jaar op. Werden de eerste exemplaren in ongeveer negen maanden gebouwd, door de opgedane kennis duurt het productieproces inmiddels zes maanden.
De voorbereidingen voor de productiestart van de Speed Six zijn inmiddels getroffen, terwijl de orderboeken voor de Bluetrain reeds zijn geopend. Aan de Continuation-reeks wordt een serieus vervolg gegeven.
Lees ook:
Ook interessant
-
Waarom er slechts één Opel-man aan de Tigra TwinTop werkte | Sjoerds Weetjes 349
-
Zo kreeg Peugeot de 206CC cadeau | Sjoerds Weetjes 347
-
Waarom de eerste Audi RS 3 zo onopvallend is | Sjoerds Weetjes 346
-
De valse start van de excentrieke Citroën C3 Pluriel | Sjoerds Weetjes 344
-
Deze onderdelen hebben het ontwerp van het merklogo | Sjoerds Weetjes 344
-
Huh?! Deze Bentley Continental GT viert een Audi-overwinning op Le Mans
-
Waarom BMW twee verschillende logo’s op zijn auto’s voert | Sjoerds Weetjes 342
-
Had Lotus dit model ooit moeten bouwen? | Sjoerds Weetjes 340
-
Nederlandse overheid verkoopt Bentley Bentayga diesel V8
-
Mooi? Niet mooi? Dit is de Mercedes-Maybach S 680 by Virgil Abloh
-
Zo komt Saab 900 Cabrio aan zijn softtop | Sjoerds Weetjes 338
-
Waarom Ferrari 16M pijnlijke F1-resultaten Ferrari blootlegt