Autovisie
Autovisie Video 16 jan 2021

Sensationeel: terugblik spannendste F1-race voor Max Verstappen,

Zonder twijfel was het een van de allerspannendste races in het Formule 1-seizoen 2020. Het was geen strijd tussen de verschillende Formule 1-auto’s of teams, maar een race tegen de klok. Het was de Grand Prix van Hongarije met Max Verstappen in de hoofdrol. Wie herinnert die GP niet?

Op weg naar de startgrid verloor Max Verstappen in zijn zoektocht naar grip de controle over zijn RB16 en schoof hij met geblokkeerde wielen de bandenstapels in. Waar Max nog voordat de rode lampen doofden al dacht dat zijn race over was, reed hij achteruit de bandenstapels uit en vervolgde hij in een rustig tempo zijn weg richting het team. Het werd een sensationele race tegen de klok, want de ‘Grand Prix van Hongarije 2020’ moest nog beginnen.

Koelbloedige revanche

Red Bull Racing en F1 hebben nu een video vrijgegeven, waarin de reparatie van de RB16 op de startgrid in beeld is gebracht, inclusief het onderlinge radiocontact dat het technische team had. Let even op de rustige gesprekken, maar ook op de ontlading van de teamleden achteraf. En natuurlijk het resultaat van Max Verstappen tijdens de daadwerkelijke race. Verstappen verbaasde de wereld twee keer. Eerst met zijn fout, daarna met de koelboeldige race met een tweede plaats als resultaat, nipt voor Valtteri Bottas, achter Lewis Hamilton.

Tussen hoop en vrees

Na de race zei Max Verstappen tegen Erik van Haren van Telesport: “Het waren niet de makkelijkste dingen om te fixen, hè”, doelend op onder meer de defecte stuurstang, aan. “Het was echt gekkenwerk. Aan het einde schreeuwden ze: ‘Nog tien seconden…, nog vijf seconden!’ Ze waren nog met tape in de weer. Maar tijdens het formatierondje voelde alles weer goed aan.” Hij dacht dat zijn race ten einde was, voordat de Grand Prix van Hongarije überhaupt was begonnen. Wat hij dan dacht in die doldwaze minuten tussen hoop en vrees? “Weinig”, zei hij tegen Van Haren. “Ik bleef gewoon kalm.”

Max Verstappen training Hongarije
Verstappen tijdens de tweede oefensessie voor de Formule 1 in de Hongaarse Grand Prix op het Hungaroring-circuit in Mogyorod bij Boedapest. (Afbeelding: AFP/ Joe Klamar)

Nooit vergeten

Verstappen redde met een knappe race zijn eigen gezicht en het vege lijf van Red Bull Racing. Want het was verder een weekeinde voor Verstappen en zijn team om snel te vergeten, vanwege problemen in de kwalificatiesessies. Toch, het was een moment dat nooit vergeten zal worden. De crash, de spectaculaire reparatie op de startgrid en het eindresultaat staan voor eeuwig de geschiedenisboeken.

Reageer op artikel:
Sensationeel: terugblik spannendste F1-race voor Max Verstappen,
Sluiten