Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Review 3 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Waarom deze 1.000 pk Ferrari SF90 Spider alle Tesla’s en Lucids overtreft!

De ene 1.000 pk is de andere niet. De elektrische leasebakken van Tesla en Lucid leveren dat enorme vermogen immers ook, maar in de Ferrari SF90 Spider voelt dat toch anders. Héél anders, want het is een doldrieste beleving.

De Ferrari SF90 Spider bezit de aandrijflijn van de SF90 Stradale. Dat betekent een 4,0-liter twinturbo-V8 met 780 pk en een drietal elektromotoren. Voor elk voorwiel eentje van 135 pk, terwijl er tussen de achtcilinder en de achttraps automaat met dubbele koppeling een exemplaar is geplaatst met 218 pk. Het gezamenlijke vermogen komt uit op ‘slechts’ 1.000 pk en het koppel op 900 Nm, doordat de stroomvoorziening de limiterende factor is. Achter de stoelen ligt daarvoor een accupakket van netto 6,5 kWh, waarmee hij 25 kilometer puur elektrisch kan rijden.

De Ferrari SF90 Spider is 100 kilogram zwaarder

De Ferrari SF90 Spider is door zijn dakconstructie 100 kilogram zwaarder dan de Stradale, waardoor hij leeg 1.670 kilogram weegt. Het aluminium dak bestaat uit twee panelen die naar achteren klappen en worden afgedekt door een klep. De transformatie van spider naar coupé verloopt in veertien seconden.

Ferrari SF90 Spider, tesla
(Afbeelding: Martijn Bravenboer)

Dat kan worden voltrokken tot een snelheid van 40 km/h. Overigens kost de SF90 Spider minimaal 495.710 euro, waarmee hij zo’n veertig mille duurder is dan de dichte variant. Ferrari kan ook een ruimere en vrijwel even snelle 296 GTS leveren voor 160.000 euro minder. Het is maar dat je het weet.

Charles Leclerc

Voor de heftigste beleving van de Ferrari SF90 Spider is er de Qualify-rijstand om maximaal vermogen te leveren, zeg maar de Charles Leclerc-modus. Daarbij trekt hij de accu uiteindelijk leeg, maar die is zoals gezegd ook weer binnen een paar minuten rijdend op te laden. Schitterende techniek die wonderbaarlijk vloeiend kan samenwerken, maar ook ongenaakbaar tekeer kan gaan. De SF90 Spider biedt een superieure synergie tussen de oude en nieuwe tijd. Er worden geliefde tradities gekoesterd en ondenkbaar geachte verbonden gesloten.

Ferrari SF90 Spider  is net zo snel als een…Tesla

De 1000 pk van de Ferrari SF90 Spider wordt grotendeels opgebouwd door een verbrandingsmotor. Daardoor de krachten véél sensationeler zijn dan in een Tesla Model S Plaid, om een recent getest elektrokanon te noemen. Die accelereerde – op een nat wegdek nota bene – exact net zo krankzinnig snel, maar de ervaring is onvergelijkbaar. Allebei gingen in onze handen in 2,5 seconden naar 100 km/h, maar in de Ferrari is het geen formaliteit. Het is een ceremonie met geluid, een spanningsboog en een apotheose.

Ferrari SF90 Spider, tesla
(Afbeelding: Martijn Bravenboer)

Het verschil tussen een geregistreerd partnerschap afsluiten op maandagochtend en een spetterende huwelijksdag met een weekendlang feest. De turbomotor trekt, sleurt, sist en schreeuwt. Niet mooi zuiver, maar wel meeslepend en intimiderend.

Onvoorstelbaar knap

De Ferrari SF90 Spider levert alle precisie-instrumenten en natuurlijke indrukken van een wilde middenmotor-Ferrari, maar dan met hypermoderne techniek en een grote mate van beheersbaarheid. Met een messcherpe besturing van minder dan twee omwentelingen van links naar rechts, waarmee de correcties als vanzelfsprekend komen.

Hij geeft met zijn enorme vermogen en fijnzinnige elektronica het gevoel dat je een topcoureur bent. Jij berijdt hem en niet andersom. Dat is onvoorstelbaar knap gedaan, zeker als je het ESP uitschakelt en dan probeert hetzelfde tempo te rijden. Dat gaat niet op straat, want dan wordt 1.000 pk pas echt voelbaar, net als de hoeveelheid werk die hij in de andere standen nog voor je verricht. De SF90 Spider vraagt dan het uiterste van de reflexen. Het is een duizelingwekkend snelle en heftige Spider, die te prefereren is boven de Stradale.

 

Ferrari

SF90 Spider

8 Score

Pluspunten

  • Intense beleving
  • Veelzijdige aandrijflijn
  • Perfecte regelelektronica

Minpunten

  • Zeer onpraktisch
  • Aansturing multimediasysteem
  • Winderig met dak open

Een indrukwekkend hybride statement van Ferrari voor dit net aangebroken tijdperk. De elektrificatie wakkert de storm alleen maar aan en een Ferrari hoort onstuimig te zijn. Met perfecte regeltechniek om niet weg te waaien door zijn overdonderende kracht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.