Dries van den Elzen
Dries van den Elzen Review 6 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Opel Astra GSe: Waarom dit niet de nieuwe liefhebbersauto is

Ondanks dat Opel het enige automerk is met een bliksemschicht in z’n logo, is de vonk met het GSe sublabel voor sportieve geëlektrificeerde auto’s nog niet overgesprongen.

We schrijven voorjaar 1970 als Opel de eerste details loslaat over een extra pittige, maar nog steeds op comfort gerichte versie van de Commodore, op zijn beurt een luxe versie van de Rekord met een dikke zescilinder. Diens 150 pk 2,5-liter wordt voorzien van Bosch Jetronic elektronisch gereguleerde inspuiting, waarmee het ‘Grand Sport Einspritzung’ ofwel GS/E label geboren is.

Een rijke GSe-geschiedenis

In 1986 rolt de laatste Opel Monza GSE met 180 pk drieliter V6 van de band, waarna het tot 2021 duurt voordat de eerstvolgende auto met deze drie letters op de achterklep wordt onthuld: een volledig elektrische Manta restomod als smakelijk voorproefje op wat komen gaat. ‘Einspritzung’ is verruild voor ‘elektro’, het idee erachter blijft verder hetzelfde: veel standaarduitrusting, voldoende comfort, beetje sportiviteit. Althans, dat is de belofte. Binnenkort staan de eerste GSe modellen nieuwe stijl in de Opel showroom, en wij weten of het de moeite is om daar een bezoekje aan te brengen.

Is de Opel Astra GSe ook een liefhebbersauto?

De Astra GSe beschikt over een 1.6-liter turbomotor en een elektromotor in de achttrapsautomaat die het totaalvermogen op 225 pk en een respectabele 360 Nm brengt. Een 12,1 kWh extern oplaadbaar accupakket moet goed zijn voor 64 kilometer volledig elektrisch rijden, of een heleboel kilometers elektrische ondersteuning in de hybride of sportmodus.

Opel Astra GSe, liefhebbersauto
(Afbeelding: Opel)

De bijbehorende 25 g/km CO2-uitstoot houdt de BPM lekker laag met 650 euro, wat de totaalprijs op 49.499 euro brengt. Een paar duizend euro meer dan de Golf GTE wat op papier de voornaamste concurrent is, maar de rijke standaarduitrusting maakt dat meer dan goed. Een GSe-eigen bumperkit bijvoorbeeld, met bijbehorende 18-inch tweekleurige wielen.

Een sportievere rijk uitgerust Opel Astra

Vrij harde maar goed gevormde sportstoelen, een infotainmentsysteem met navigatie, rijassistentie én een sportchassis met 10 millimeter verlaging en Koni ‘frequency selective’ dempers zijn allemaal inbegrepen. En dat komt bovenop het reeds redelijk complete aanbod en aangenaam no-nonsense interieur van de hoger geprijsde Astra’s. Op de mooie bergwegen rondom Malaga hebben we de Astra GSe eens flink aan het werk gezet, maar echte GTI-gevoelens kregen we er niet bij. Kijk in de onderstaande video waarom.

We zijn verliefd! Zes maanden Dacia Jogger – Afscheid duurtest

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.