Dries van den Elzen
Dries van den Elzen Review 1 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Kan een elektrische auto een échte Abarth zijn?

Ook Abarth ontkomt niet aan de elektrificering die nou eenmaal het lot is voor alle relevante volumemodellen van nu. Gelukkig is er méér dan alleen de aandrijving die het verschil maakt tussen een doorsnee model en een echte liefhebbersauto.

Abarth heeft sinds de oprichting in 1949 naam en faam verworven als autofabrikant, raceteam en Fiat (huis)tuner. Centraal daarbij stond het talent van Carlo Abarth om (voor die tijd) enorme vermogens uit piepkleine verbrandingsmotoren te persen. Daarom was het een meer dan geschikt merk om de afgelopen jaren snellere uitvoeringen van leuke Fiat-modellen mee te vermarkten. Maar

Niet echt goedkoop

De prijsstelling van de eerste elektrische Abarth verraad eigenlijk al deels hoe je deze opgewarmde stadsauto binnen de line-up van de 500e moet plaatsen: Met een prijs van 38.490 euro rijklaar is de Abarth niet zoals vroeger het absolute topmodel, maar wordt hij vlak onder de ‘luxueuze’ La Prima gepositioneerd als iets sportiever (en masculiener?) alternatief.

Veel hetzelfde, maar niet alles

Het zal niet als een verrassing komen dat de onderhuidse aandrijf- en chassistechniek in de basis grotendeels hetzelfde is, maar wel aangepast om de Abarth een eigen karakter mee te geven. Dus nog steeds een 42,2 kWh accupakket waarvan 37,8 kWh gebruikt kan worden, en dat met maximaal 85 kW in ongeveer een half uur van 10 tot 80 procent kan worden opgeladen. Ditmaal echter niet goed voor 312 kilometer WLTP-actieradius, maar slechts 265 vanwege de Bridgestone sportbanden en kortere eindoverbrenging die bedoeld is om de acceleratie te verbeteren.

Abarth, elektrische auto
(Afbeelding: Abarth)

Ter compensatie draait de elektromotor die de voorwielen aandrijft 1000 toeren meer, en komt door andere afstelling en reductie van de interne weerstand van het elektrisch systeem aan een vermogen van 155 pk en 235 Nm. Op papier net zo min bijzonder als de 0-100 sprint van zeven seconden rond, maar de praktijk voelt de 1310 kilo wegende Abarth vlotter dan de cijfers doen vermoeden.

De Abarth heeft een echt sportonderstel, en meer

Er is stiekem nog behoorlijk wat werk verricht om de 500 van een Abarth-waardig weggedrag te voorzien. Ten eerste werd de spoorbreedte met een significante 60 millimeter vergroot en de wielbasis met 24 millimeter opgerekt. Daarna is het accupakket verder naar achteren geschoven zodat nu 43 in plaats van 37 procent van het voertuiggewicht op de achteras leunt. Tenslotte werden zowel vering als demping aangepast om optimaal samen te werken met eerdergenoemde Potenza’s.

Abarth, elektrische auto
(Afbeelding: Abarth)

Kopers met weemoed aan de goede tijden van weleer worden namelijk getroost met een behoorlijk luidruchtige geluidsgenerator, die zowel aan binnen- als buitenkant het uitlaatgeronk van een klassieke Abarth uitbraakt. Om het dynamische weggedrag van de Abarth 500e veilig te kunnen verkennen, mochten we er een paar rondjes mee over het testcircuit knallen waar hij ontwikkeld is. In de video nemen we je mee op een drijfnat Balocco en laten zien of Abarth in een elektrische autowereld nog toekomst heeft.

Zo maak je jouw Fiat 500 stoerder dan iedere Abarth

Abarth

500e

7.5 Score

Pluspunten

  • Weggedrag
  • Besturing
  • Kwaliteitsbeleving

Minpunten

  • Prijs
  • Ruimte achterin
  • Vermogen

De Abarth 500e laat zien dat een compacte elektrische auto best leuk kan zijn. Met nog iets meer vermogen en actieradius zou het een volwaardige ‘hot hatch’ zijn. Kost wel wat…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.