Heeft Xpeng met de P7 nu wel een Tesla-concurrent in handen?
Met een lengte van bijna 4,9 meter en een wielbasis van drie meter is deze Xpeng een tien- tot twintigtal centimeters langer dan bekende modellen als de Tesla Model 3 en Polestar 2, terwijl het instaptarief met 49.990 euro concurrerend is. Maar is de auto ook goed genoeg om concurrentie te bieden aan de gevestigde orde?
Xpeng (kort voor Xiaopeng) is een nog betrekkelijk jong automerk uit het high-tech epicentrum van China. Ooit begonnen als algemeen ontwikkelingsbedrijf, sinds 2018 actief in automotive. En vier jaar daarna dus al present aan de andere kant van de wereld, ondanks dat het vergeleken bij grote spelers zoals BYD en de Geely groep een betrekkelijk kleine speler is. Maar da’s niet per sé een nadeel in een tijdperk waar snel ontwikkelen van levensbelang is. En dat kunnen ze, zo laat deze P7 zien.
Xpeng P7 is geduchte Tesla-concurrent
De Xpeng P7 krijgt een fors accupakket met een bruikbare inhoud van 82,7 kWh waarmee een WLTP-actieradius van 576 kilometer wordt gehaald door de 276 pk en 440 Nm sterke versie met een enkele motor op de achteras. Voor 10.000 euro meer is er ook een 473 pk variant met wat meer uitrusting, vierwielaandrijving en 473 pk. De ‘RWD Long Range’ is evenwel ook van zowat alle relevante comfortopties voorzien. En met snelladen tot 175 kW hoeft een laadstop onder ideale omstandigheden minder dan een half uur te duren.
Gezien het prijspeil stelt het interieur van de Xpeng P7 absoluut niet teleur. Het grote centrale aanraakscherm ook niet, al hadden we Iets meer fysieke knoppen voor bediening van airco en interieurdelen kunnen waarderen. Voor vier inzittenden is er ruimschoots genoeg leefruimte op comfortabele stoelen en een achterbank met neerklapbare leuning. De kofferbak is met 440 liter best ruim bemeten, maar een extra vak onder of achter de laadruimte (zoals in Tesla’s) ontbreekt.
In Nederland zal de versie met enkele motor die de achterwielen aandrijft waarschijnlijk de hardloper worden. Niet in letterlijke zin, want het vermogen is ruimschoots toereikend en niet meer dan dat. Interessanter is het verbruik en dat leek tijdens de korte testrit indrukwekkend laag. Je zou zeker 400 kilometer moeten kunnen halen.
Xpeng
P7
Pluspunten
- Prijs
- Onderstel
- Beenruimte
Minpunten
- Weinig keuzevrijheid
- Spraaksturing alleen Engels
- Rijassistentiesystemen
De P7 ziet eruit als een sportsedan en rijdt zowaar ook een beetje zo. Met voldoende comfort maar ook een strakke wegligging. Het enige waarin we een beetje teleurgesteld waren is het functioneren van de talloze rijassistenten. Het weerhoudt ons er evengoed toch niet van om de P7 op z’n minst als een interessant alternatief voor de gevestigde orde te beschouwen.
Lees ook:
Ook interessant
-
Volkswagen en Audi gaan elektrische auto’s bouwen met Chinese automerken
-
Is deze Xpeng G9 de schrik van de gevestigde orde?
-
Wordt de ET5 Touring de doorbraak van Nio in Nederland?
-
BMW i5: ook zonder zes-in-lijn een échte BMW sportsedan?
-
Uw Garage: Hans heeft de enige échte Rover SD1 Convertible
-
Waarom Rolls-Royce en Bentley uit elkaar gingen | Sjoerds Weetjes 367
-
Rijtest met de Lucid Air Touring: hoe goedkoper, hoe beter?
-
Honda CR-V: Te duur of Japanse perfectie?
-
Is de 911 S/T de duurste, puurste en lichtste Porsche?
-
Fiat 600e: beter dan zijn voorgangers?
-
Wat heeft de Ferrari 512 BB met de Audi TT te maken? | Sjoerds Weetjes 366
-
Fiat 600e: De Italiaanse auto van het jaar