Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Review 5 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Is de Alfa Romeo Giulia Q leuker dan een BMW M3?

In een steeds digitalere wereld wordt Alfa Romeo om de oren gereden door de concurrentie. Maar dat geldt niet voor de vernieuwde Giulia Quadrifoglio. Die staat sterker dan voorheen door ouderwets rijplezier te leveren. Maar is-ie leuker dan een BMW M3?

De Alfa Romeo Giulia Q heeft in navolging van het normale model een verjongingskuur ondergaan. Te zien aan de geknepen koplampen met elk drie ledhaakjes en achterlichten met donkerglas. Het is tamelijk subtiel maar naast de oude ziet hij er weer scherper uit. Niet zichtbaar, maar wel gaaf is de onveranderende materiaalkeuze voor motorkap en dak. Die zijn van carbon, net als de splitter, de skirts en de achterspoiler. In het interieur is het klassieke instrumentarium met ronde klokken vervangen voor een digitale unit, maar wel met een analoge lay-out. Het multimediasysteem was al achterhaald en wat updates daaraan hebben dat niet kunnen omkeren.

De Alfa Romeo Giulia Q is sterker dan voorheen

Achter de smakelijk grille van de Alfa Romeo Qiulia Q ligt nog steeds de 2,9-liter V6 met dubbele turbo van Ferrari. Het vermogen steeg met 10 pk naar 520 stuks en het koppel is 600 Nm gebleven. Genoeg om boven 300 kilometer oer uur nog even door te duwen en binnen vier tellen naar 100 km/h te gaan. De achttrapsautomaat met koppelomvormer van de firma ZF heeft geen wijzigingen ondergaan. Tot zover geen ingrijpende vernieuwingen, maar die zijn er wel.

Klassiek sper

De Alfa Romeo Giulia Q had een elektronisch geregeld koppelsturend differentieel maar dat was geen succes. Tijdens meerdere van onze tests bleek het onbetrouwbaar en onvoorspelbaar. Het raakte snel oververhit, waarna de twee koppelingen open bleven staan waardoor er helemaal geen sperwerking was.

Alfa Romeo guilia Quadrifoglio, Q, BMW M3
(Afbeelding: Alfa Romeo)

Ook spinde tijdens vol accelereren één wiel door met tractieverlies tot gevolg en het varieerde grof met wielsnelheden, waardoor de kont onrustig werd. Geen lekker variabel sperdiff, maar dat was volgens Alfa Romeo niet de reden om te kiezen voor een ouderwets platensper met vaste percentages. De wens was een puurdere rijervaring met een uitdagendere taak voor de bestuurder. Daarom spert het tot 35% onder acceleratie en daarmee heeft Alfa Romeo wel een uitdaging gecreëerd.

Meer onderstuur in de nieuwe Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

De vorige Alfa Romeo Giulia Q stuurde namelijk extreem scherp in door onder meer het actieve differentieel. Dat ging open op het moment van insturen voor een razendsnelle richtingsverandering. Het duwende effect van het nieuwe sper zorgt automatisch voor wat onderstuur tijdens het insturen, maar daarom heeft Alfa de stabilisator achter dikker gemaakt om hem juist weer overstuurder te maken.

Alfa Romeo

Giulia Quadrifoglio

7 Score

Pluspunten

  • Motor
  • Weggedrag
  • Design

Minpunten

  • Multimedia
  • Materiaalgebruik
  • Minder scherp dan voorheen

De nieuwe Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio (Q) is nog meer voor de liefhebber. Door meer vermogen en een ouderwets platensper.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.