Jaco Bijlsma
Jaco Bijlsma Video 14 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Is de Range Rover opnieuw de koning der SUV’s?

Hij was altijd de onbetwiste koning van het top luxury SUV-segment, maar is hij dat door de recent toegetreden toppers nog steeds? We reden de vijfde generatie, de nieuwe Range Rover.

Felle strijd aan de top

Waar moet je de nieuwe Range Rover plaatsen in die felbevochten top luxury SUV-klasse. Toen zijn voorganger in 2012 arriveerde, had hij het rijk nog bijna alleen. Nu heeft Rolls-Royce de Cullinan, Bentley de Bentayga en in de sportdivisie de  Maserati’s maar ook Lamborghini met de Urus en binnenkort Ferrari met de Purosanque. En dan hebben we de topmodellen van AMG, Audi, BMW en Porsche nog niet eens genoemd.

Appels en peren?

En ja we weten dat we zowel qua motoriseringen als prijzen hierboven wel heel ruim concurrenten hebben genoemd. Want zo’n Cullinan en Bentayga bijvoorbeeld, zijn in de basis duurder tot veel duurder. Ze zijn bovendien bewapend met twaalfcilinders terwijl je de Range Rover maximaal met een 530 pk sterke V8 biturbo van BMW kunt krijgen, maar dan kost hij als LWB nog steeds geen drie ton. Het feest begint al bij een kleine 143k en daarvoor krijg je in Nederland dan een P440e PHEV in de basistrim SE.

Plug-in hybrides komen iets later

Als 440 pk je nog niet genoeg is dan kun je kiezen voor de P510e PHEV die vanaf het HSE-level leverbaar is. Verder is er nog keuze uit drie turbodiesel van 250, 300 of 350 pk. Maar er zijn ook nog twee benzinemotoren: de zes-in-lijn P400 en dus als het topmodel een 4,4 V8 twinturbo van BMW. Die is met 530 pk en 750 Nm de krachtigste Range Rover die je kunt kopen. Bovendien is het de snelste met een standaardsprint van 5,4 seconden en een top van 250 km/h.

Rijden met de ‘new Range Rover’

We reden zowel de unplugged P530, de P400 en de D350. We starten de testritten in de achtcilinder en die past de minimaal 2,5 ton zware 5.05 meter lange Range Rover uitstekend. Die heeft koninklijke krachtreserves en hoeft zich nauwelijks in te spannen omdat de soepele  achttrapsautomaat zijn schakelmomenten goed kiest. De rijervaring in de nieuwe Range Rover is super comfortabel, sportief noem je hem nooit. Een prima keus wat ons betreft.

Stiller en strakker

Bovendien is deze nieuw Range Rover weer stiller geworden door geoptimaliseerde constructiemethoden van de nieuwe koets, het nieuwe MLA-platform en het onderstel. Het design van deze nieuwe Range Rover is van binnen en buiten super strak. Een totaal nieuw ontwerp maar met genoeg elementen om hem te herkennen als de nieuwe Range Rover. Alle mogelijke overbodige details zijn zoveel mogelijk geëlimineerd. Ook de vormgeving van het front is van onnodige ornamenten ontdaan en strakgetrokken. De gestroomlijnde kont met verlichting die hem in smalle stroken omlijnt, roept discussie op: het is love or hate.

Superieure functionaliteit

De nieuwe Range Rover is een klasse apart. Opnieuw de koning van zijn segment, want hij doet qua luxe-ervaring en uitstraling niet onder voor de duurdere concurrenten van Rolls-Royce en Bentley met bovendien genoeg kracht. Boven is de Range functioneler want hij is er nu ook met zeven zitplaatsen en hij is in het terrein zeker de onbetwiste koning. Wil je nog veel meer details en testnotities en het complete verhaal koop dan Autovisie magazine of abonneer je!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.