Autovisie
Autovisie Video 2 okt 2015
Leestijd: 1 minuut

Rallyheld in nieuwstaat: Lancia Rally 037 Stradale

In 1981 startte Lancia samen met Abarth met de ontwikkeling van een Groep B-rallyauto op basis van de Lancia Beta Monte Carlo, het project kreeg nummer 037, wat tevens de latere typeaanduiding verklaart.

Abarth was verantwoordelijk voor de, voor die tijd vooruitstrevende, techniek. Opvallend was dat het middengedeelte van de 037 bestond uit een metalen frame terwijl de rest van de carrosserie bestond uit het lichte kevlar. De centrale plaatsing van de motor moest bijdragen aan een perfecte balans en handling. Terwijl aartsrivaal Audi flinke stappen maakte met vierwielaandrijving hielden de Italianen vast aan achterwielaandrijving. De reden daarvoor was dat men de beschikbare systemen die alle vier de wielen konden aandrijven niet voldoende betrouwbaar achtte. Men koos als krachtbron een viercilinder met compressor, die laatste moest zorgen voor een snelle respons op het gaspedaal. De vroege versies beschikten over één grote Weber carburateur, later werd er injectie toegepast. Het vermogen varieerde van 285 pk tot wel 350 pk voor de evolutieversie.

In die tijd waren er minimaal 200 voor straatgebruik geproduceerde exemplaren vereist om toegelaten te worden in de Groep B Rally’s, Lancia besloot exact dit aantal aan de man te brengen. In 1982 gaf de eerste 037 acte de presence in een WK Rally en boekte daarna de nodige successen totdat deze in 1985 werd afgelost door de Lancia Delta S4 die wel over vierwielaandrijving beschikte.

Het aanbod
Deze Lancia Rally 037 uit 1982 met nog geen 14.000 km op de teller wordt te koop aangeboden in Spanje via Autoscout24.nl. De Lancia is volgens de verkoper zo goed als nieuw en staat zelfs nog op de originele Pirelli P7 banden. Met een prijs van € 99.900 lijkt deze 037 een goede investering in de toekomst. Via THECOOLCARS.nl de plek voor het delen van advertenties van oldtimers, young-timers en klassiekers van de toekomst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.

Reageer op artikel:
Rallyheld in nieuwstaat: Lancia Rally 037 Stradale
Sluiten