Autovisie
Autovisie Video 22 mrt 2016

Porsche geeft lesje ‘heel-and-toe’

Porsche grijpt de lancering van de 911 R aan om ons wat bij te brengen over sportief autorijden. Dit keer laat Porsche zien hoe je optimaal terug kunt schakelen, door heel even het gaspedaal aan te tikken: ‘heel-and-toe’.

Heel-and-toe

Het principe is gemakkelijk, maar in de praktijk vereist het wat oefening. Heel-and-toe is een techniek waarbij je de rechtervoet gebruikt om, terwijl je remt, een toefje gas te geven. Waarom je dat zou doen? Bij terugschakelen kun je de auto uit balans halen, als het toerental niet goed overeenkomt. Bij achterwielaangedreven auto’s heb je hier meer last van dan in een voor- of vierwielaangedreven auto, maar het kan nooit kwaad om deze techniek toe te passen. Door een klein beetje tussengas te geven, kun je ervoor zorgen dat het toerental gelijk is en je dus terug kunt schakelen zonder de balans te verliezen.

LEES OOK: DIT IS DE IDEALE HOUDING ACHTER HET STUUR

Waar de naam vandaan komt? Je gebruikt je hiel en tenen om de pedalen te bedienen. Je hiel blijft eigenlijk op zijn plek bij het gaspedaal en je gebruikt je tenen om te remmen. Als je vervolgens wilt terugschakelen, ontkoppel je, rol je met je rechtervoet een beetje op het gaspedaal om het toerental te matchen en dan schakel je. Geen onbalans meer.

De meester

Als je het in de praktijk wilt zien, hier een video van de meester, Ayrton Senna: