Ooit de duurste auto van Nederland: Bentley Continental T – Peters Proefrit
De Bentley Continental T is een sportieve variant van de R en de voorloper van de Continental GT. Met een tien centimeter ingekorte wielbasis, uitgeklopte spatborden en een aangescherpt onderstel om zijn positionering waar te maken. Met een prijs van 800.000 gulden was het de duurste auto van Nederland en met bijna 900 Nm ook een van de krachtigste.
Met de Bentley Continental R had het Britse edelmerk in 1991 voor het eerst in 30 jaar weer een model met een eigen styling en stapte het uit de schaduw van Rolls-Royce, waartoe het decennia behoorde. Daarvoor was een Bentley lange tijd niet meer dan een Rolls met een andere grille. Dat pruimde de clientèle niet en de verkoopcijfers waren dramatisch. Maar in de jaren tachtig kreeg de Bentley-revival gestalte. Eerst met de Mulsanne en daarna met de Continentals. Van de R zijn 1504 exemplaren gemaakt en van deze T slechts 350 exemplaren in de periode 1996 en 2002.
Ingekorte wielbasis
In totaliteit is de Bentley Continental T twaalf centimeter korter dan de R, maar alsnog 5,24 meter lang! Door spoorverbreders waren de uitgebouwde wielkasten nodig om de 18-inch wielen met 285 millimeter brede banden rondom te herbergen. Op de vooras worden de schijven zelfs door twee remklauwen vastgegrepen. Geen overbodige luxe, want onder de motorkap ligt de befaamde 6,75-liter V8 met een Garrett-turbo van het formaat voetbal. In eerste instantie leverde hij 405 pk en 800 Nm, waarmee de T 15 pk en 50 Nm sterker was dan de R. Na de facelift in 1998 steeg dat naar 426 pk en 881 Nm. Een voor die tijd buitenaardse trekkracht. Een automatische vierbak van General Motors moest afgestoft worden om het monsterkoppel naar de achterwielen te begeleiden.
Stormram
Laat de rechtervoet het gaspedaal van de Bentley Continental T een paar tellen in de lamswollenmat drukken en de rustige cruiser verandert grommend in een automobiele stormram. Met verbijstering zie je de snelheidsnaald grote stappen maken en de benzinemeter een vrij val maken. De V8 heerst tussen 2000 en 4000 toeren per minuut, waarbinnen hij aan de haal gaat met de kilo’s.
Glijden en grijnzen
Voor bochten deinst de Bentley Continental T ook niet terug. Met zijn stijvere veren en elektronisch geregelde dempers staat de T stevig op zijn onderstel, maar beweegt hij met gratie over hobbels. De besturing is wat Brits nonchalant rond de middenstand en er komt meer focus als de commando’s veeleisender worden. Dan stuurt hij best strak en als de massa zich heeft gezet op het brede rubber, dan wijkt het niet snel van de koers. Ondertussen glijd je over de leren fauteuils, hang je grijnzend aan het stuur en schittert de zon in de gepolijste aluminium beplating in het interieur van deze topklasse coupé. Bloedsnel, bruut en betamelijk. Echt een Bentley.
Lees ook:
- Zoveel Bentley-bezitters is Nederland rijk en dit is het populairste model
- Door deze Bentley Continental GT is de originele raceauto niet compleet | Sjoerds Weetjes 368
- Word de snelste aannemer van Nederland met deze Bentley-pickup!
- Deze Bentley Blower Jnr. is hét perfecte alternatief voor een Opel Rocks-e
Ook interessant
-
Word de snelste aannemer van Nederland met deze Bentley-pickup!
-
Waarom de Renault Vel Satis al vanaf het begin gedoemd was | Sjoerds Weetjes 377
-
Deze knotsgekke Lamborghini is een brute offroader
-
Met deze betaalbare, elektrische SUV valt Toyota de Volvo EX30 aan
-
Deze Dodge Viper moest voor Amerikaanse belastingbetaler geheim blijven | Sjoerds Weetjes 376
-
Deze Chinese krachtpatser heeft wél een verbrandingsmotor
-
Waarom de elektrische Smart #3 zóveel leuker is dan verwacht
-
Deze betaalbare gezinsauto met enorme actieradius is potentiële verkooptopper
-
De e-3008 is belangrijkste Peugeot in tijden
-
De allereerste Europese turbo-auto is angstaanjagend leuk! De BMW 2002 Turbo (1973)
-
Uw Garage: Ruud heeft een unieke offroad-brandweerauto
-
Zonder de Citroën C2 had DS niet bestaan | Sjoerds Weetjes 375