Autovisie
Autovisie Video 27 jun 2020
Leestijd: 1 minuut

Onthuld: zo reed Herbie achteruit | SW 192

Herbie, de beroemdste Volkswagen Kever ter wereld. In de verschillende delen van de bekende Disney-klassieker steevast Tiny Car of Little Car genoemd, bekend om zijn startnummer 53, de bekende grijswitte carrosseriekleur, de driekleur van voor naar achter en natuurlijk het eigenwijze karakter van het olijke Volkswagen-model.

Een racewagentje met een eigen willetje. In de films lieten de verhaalschrijvers de automobiele hoofdrolspeler zelfstandig rijden. Maar hoe deed men dat? In een nieuwe aflevering laat Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen je het geheim van de ‘reverse Herbie’ zien. Hoe liet de filmproducent de Kever achteruit? De uitwerking is eenvoudiger dan een radiografische bediening van de compacte sedan.

Sjoerds Weetjes #115: Hoe Herbie ‘zonder bestuurder’ reed

Aflevering 192 is een vervolg op deel 115, waarin we het geschiedenisverhaal van Herbie vertellen en laten zien hoe de bijzondere Kever zonder bestuurder kon rijden. Aan de hand van een originele filmauto’s verklapten we je de geheimen van uit de rolprenten ‘Herbie the love bug’ (1968), ‘Herbie Rides Again’ (1974), Herbie goes Monte Carlo (1977) en Herbie goes Bananas (1980). De vier exemplaren maken deel uit van een Nederlandse collectie. De verzamelaar heeft inmiddels een vijfde officiële Herbie weten te bemachtigen. Het exemplaar is in staat om achteruit te rijden. Hoe de filmproducent dat realiseerde, laat Sjoerd van Bilsen je in deze aflevering zien. De gefilmde auto nam deel aan de eerste twee delen van de reeks, maar in zijn huidige vorm figureerde de Kever in Herbie Rides Again.

Nog meer geheimen

Maar de ‘Kever’ uit de filmklassiekers kent nog veel meer geheimen. Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen onthulde ze vorig jaar in een bijzondere aflevering van Sjoerds Weetjes, waar zelfs vier exemplaren in de hoofdrol stonden. Zo legde hij onder andere uit hoe de auto zónder bestuurder kan rijden. Benieuwd naar het verhaal? Kijk de aflevering 115 van Sjoerds Weetjes!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.