Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Video 8 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Onthuld: Rolls-Royce Dawn, de meest sexy Rolls-Royce ooit

Met die woorden onthulde Torsten Mueller-Oetvoes, Chief Executive Officer, Rolls-Royce Motor Cars, de nieuwe Rolls-Royce Dawn. De open vierpersoons convertible is meer dan een open variant van de Wraith . De fabrikant ziet de Dawn als een zelfstandig model, zoals het ook de Wraith naast de Ghost positioneert.

Maar er is wel degelijk sprake van een bloedlijn tussen de Ghost, Wraith en Dawn. De drie hebben dezelfde technische basis maar verschillen op enkele details van elkaar. Op de Dawn introduceert het merk weer nieuwe technieken, die voor het onderscheidt met zijn broeders zorgen. In een later stadium zal de fabrikant het trio weer gelijk trekken. Dat geldt overigens niet voor de aandrijfbron. De 6,6 liter V12-motor levert met 571 pk net zo veel vermogen als in de Ghost, maar een stuk minder dan in de sportief georiënteerde en 632 pk sterke Wraith. De 2.560 kg zware convertible haalt met het dubbel geblazen blok een topsnelheid van 250 km/h. De acceleratie 0-100 km/h neemt 4,9 tellen in beslag.

“De kap van de Dawn bestaat uit meerdere lagen en laat zich in 22 seconden open of sluiten”

Ondanks de uiterlijke gelijkenissen stelt Rolls-Royce dat tachtig procent van de bodypanelen uniek is voor de Dawn. De convertible wordt door de autobouwer als een super-de-luxe open vierzitter neergezet. De fabrikant claimt dat het de allerstilste cabriolet ter wereld is. Met gesloten softtop is het binnenin net zo stil als in de Wraith met zijn stalen dak. De kap van de Dawn bestaat uit meerdere lagen en laat zich in 22 seconden open of sluiten, waarvoor de auto niet per sé stil hoeft te staan. Tot een snelheid van 50 km/h garandeert Rolls-Royce een probleemloze transitie van open naar dicht of andersom. Met gesloten kap oogt de Dawn buitengewoon fraai.


Volgens Rolls-Royce is het meubilair achterin voor volwassenen prima bruikbaar en hoef je niet met opgetrokken knieën achter de voorpassagiers te zitten. Om de instap via de coach doors naar de tweede zitrij te vergemakkelijken zijn de gordels voorin in de voorstoelen geïntegreerd. De achterruit is bewust klein gehouden om de achterste inzittende privacy te bieden. Achter de achterstoelen, die door een hoge middentunnel van elkaar worden gescheiden, heeft Rolls-Royce een roll-over protectiesysteem gemonteerd. Bij een eventueel koprol schiet achter de zetels een rolbeugel omhoog, die de inzittenden moeten beschermen.

De productie van de Dawn is inmiddels van start gegaan. De eerste klantenauto’s zullen pas begin volgend jaar worden afgeleverd. Met de Dawn in het programma geeft de autobouwer zijn afzet een nieuwe impuls. Afgelopen jaar werd een recordaantal van 4.036 auto’s verkocht. Met de Dawn erbij zal Rolls-Royce zonder twijfel een nieuw record neerzetten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.