Dries van den Elzen
Dries van den Elzen Video 25 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom de Nio EL7 een indrukwekkende Tesla Model X-concurrent is

De Chinese nieuwkomer Nio beweegt zich voor de meeste Nederlanders nog grotendeels onder de radar, maar de Nio EL7 laat zien dat dat nooit lang meer kan duren.

Hoewel de fans van beide merken het vast met me oneens zullen zijn, kun je Nio het beste plaatsen door het te zien als een soort Chinese Tesla. Geen gedwee volgende nieuwkomer, maar een leider zonder angst om dingen op geheel eigen wijze aan te pakken.

Nio EL7 is 20 centimeter korter

De grote stekkersedan ET7 heeft inmiddels een respectabele plaats in ons referentiekader verworven, met deze Nio EL7 bouwt het merk verder aan zichzelf.

Duik in de prijslijst: NIO ET7 – is nu de Tesla Model S aan de beurt?

Hoewel beide auto’s zijn gebouwd op hetzelfde platform en het cijfer 7 delen in de typeaanduiding, is de EL7 bijna 20 centimeter korter met een 10 centimeter kortere wielbasis.

Even groot als Audi Q8 e-Tron

Met een totale lengte van 491,2 centimeter is het evenwel nog steeds een flinke jongen, ongeveer even lang als een Audi Q8 e-Tron, maar een stuk hoger en breder. Op termijn arriveert de nog grotere EL8 met een derde zitrij.

Hierdoor mag Nio in Duitsland even geen reclames meer maken

Dit is een ruime vijfzitter die ondanks iets krappere afmetingen aanzienlijk meer praktisch comfort biedt dan de ET7. Deze heeft namelijk wel een neerklapbare achterbankleuning en kan door z’n hoge profiel 570 tot 1545 liter bagage slikken.

Teleurstellende rijassistentie

Groot is ook precies hoe de Nio EL7 achter het stuur aanvoelt. In tegenstelling tot sommige concurrenten moet de Nio het doen zonder bijvoorbeeld actieve rolstabilisatie of vierwielbesturing.

Nooit meer laden! Nio opent tweede accuwisselstation van Nederland

Het model vertrouwt louter op luchtvering en adaptieve dempers om tot het gewenste resultaat te komen. De spreiding tussen de zachtste en hardste stand is indrukwekkend groot, de 90 millimeter hoogteverstelling eveneens.

Gezien het uitgebreide sensorenpakket, inclusief lidar, laser en talloze radarcamera’s en radars, verwacht je een nieuwe industriestandaard op het gebied van rijassistentie. Daarin zijn we net als bij de ET7 nog steeds ietwat teleurgesteld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.