Nieuwe MG HS PHEV komt precies op het juiste moment
De vorige MG EHS was niet zo’n verkoopsucces. Deze nieuwe, die door het leven gaat als HS PHEV, kan dat wel worden. Hij komt precies op het juiste moment en is een topaanbieding. Tip: neem de instapper.
MG moet het in Nederland vooral hebben van de elektrische ZS en 4, die met hun relatief lage prijs en prima prestaties veel kopers en leaserijders aanspreken. De MG EHS had last van zijn plug-in hybride-aandrijflijn en is in de afgelopen vier jaar nog niet eens achthonderd keer geregistreerd.
Elektrische range MG HS PHEV
We zeggen dat-ie last heeft van zijn aandrijflijn omdat plug-in hybrides tot nu een rol in de marge speelden. Maar nu de markt voor elektrische auto’s het wat moeilijker begint te krijgen, wordt hun populariteit groter.
Daarbij helpt natuurlijk dat de volledig elektrische range van de MG HS PHEV indrukwekkend is. Met zijn 21,4 kWh-batterij zou hij op papier 100 kilometer ver moeten kunnen komen en onze ervaring is dat dat zelfs in de praktijk lukt.
Sterke plug-in hybride-aandrijflijn
De MG HS PHEV is in de basis een Roewe eRX5, waarvan in China ook brandstofvarianten zónder hybride-ondersteuning worden geleverd. Van de MG HS zijn ook benzineversies, maar die zijn bestemd voor het Verenigd Koninkrijk. Wij krijgen hier alleen de stekkerhybride.
Hij wordt aangedreven door een 1,5-liter viercilinder met 142 pk en een 209 pk leverende elektromotor. Samen zijn ze goed voor een systeemvermogen van 272 pk. En daarmee is de MG HS PHEV sterker dan zijn naaste concurrenten.
Veel ruimte, grote bagageruimte
Ook heeft de SUV een riante bagageruimte, waarin 507 liter aan spullen kan worden meegenomen en zelfs 1.484 liter met de achterbank naar beneden. De stoelen in de MG zijn aan de zachte kant en het infotainmentsysteem kan logischer, maar over het algemeen heeft de HS PHEV z’n zaakjes goed voor elkaar.
HS PHEV
MG
Pluspunten
- Ruim interieur
- Sterke aandrijflijn
- Grote elektrische range
Minpunten
- Bediening niet altijd handig
- Te zachte stoelen
Ga voor de instapversie, die 40.000 euro kost. Want hoe duurder je een MG maakt, hoe minder sterk hij komt te staan ten opzichte van zijn concurrenten. Deze MG HS PHEV kan het weleens uitstekend gaan doen op de Nederlandse markt.
Ook interessant
-
Prijs MG Cyberster – Je bent eigenlijk gek als je een BMW Z4 koopt
-
Hoe eerste koper zijn stempel drukte op Praga Bohema | Sjoerds Weetjes 430
-
Tesla Cybercab: goedkope zelfrijdende auto komt snel op de markt
-
Is de Skoda Elroq de redding van de Volkswagen Group?
-
De Volvo Amazon van Jaap is… elektrisch?! | Uw Garage
-
Review Mazda CX-80: zijn de fouten van CX-60 hersteld?
-
De enige Rolls-Royce uit de koker van Volkswagen | Sjoerds Weetjes 429
-
Exclusief: op pad met Tsjechische hypercar van €1,4 miljoen
-
Deze betaalbare Opel Frontera is niet wat de naam doet vermoeden
-
De nieuwe Ford Capri verzet nergens de bakens
-
Audi A6 e-tron met enorme range gaat het BMW i5 moeilijk maken
-
EV vs. brandstofmotor: welke Mini Cooper S(E) is sneller?