Bart Oostvogels
Bart Oostvogels Video 28 mei 2015

‘Mr. Saab’ is niet meer

Wereldberoemd rallyrijder Erik Carlsson is gisteren op 86-jarige leeftijd overleden. Carlsson was bekend als Mr. Saab omdat hij verschillende rallysuccessen wist te halen met Saabs in de jaren vijftig en zestig.

Carlsson werd in 1929 geboren en wist al vroeg dat hij iets met auto’s ging doen. Dat werd uiteindelijk de rallysport. In de jaren vijftig kocht hij zijn eerste Saab, een 92. Met die auto leerde hij het rallyvak. En met succes! Want in 1962 en 1963 wist hij met een Saab 96 de Rally van Monte Carlo op zijn naam te schrijven. Ook wist hij de Griekse Acropolis Rally en de RAC Rally te winnen.

“Carlsson is nu weer samen met Pat.”

Zijn rijstijl is wereldberoemd, want Carlsson hield van het nemen van risico’s. Hij stond dan ook bekend als ‘Carlsson på taket’ wat ‘Carlsson op het dak’ betekent. Met regelmaat lag een Saab van Carlsson op het dak. Soms zelfs met opzet. In de Safari Rally in Oost-Afrika zorgde hij er expres voor dat zijn auto op het dak terecht kwam om aan een modderpoel te ontkomen. Toen journalisten dat verhaal in twijfel trokken, deed hij het trucje nogmaals over. Verbaasde gezichten waren het gevolg.

Na zijn rallycarrière bleef hij verbonden aan het merk Saab als ambassadeur en was betrokken bij diverse activiteiten. Na een kort ziekbed overleed Carlsson in een ziekenhuis in Engeland in de buurt van zijn woonplaats. In 2008 overleed zijn vrouw, Pat Moss, de jongere zus van Sir Stirling Moss. Pat Moss was een van de meest succesvolle vrouwelijke rallycoureurs. “Ik heb afscheid genomen van mijn fantastische schoonbroer”, zegt Stirling Moss in een reactie. “Carlsson is nu weer samen met Pat.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.