Autovisie
Autovisie Video 21 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Mitsubishi Marcel en zijn museum – Autogekken op Zijwegen

In deze aflevering van ‘Autogekken op Zijwegen’ zien we Marcel van den Bos en zijn Mitsubishi verzameling. Met bijna 5.000 schaalmodellen is de verzameling zelfs uitgegroeid tot het grootste ‘Mitsubishi schaalmodel-museum’ van de wereld. De hele garage thuis onderging een verbouwing om alle modellen veilig en droog te bewaren.

Ontstaan

Zoals bij veel verzamelaars is de liefde voor het merk of thema dat zij verzamelen al vroeg ontstaan. Zo ook bij Marcel, die als kleine jongen met zijn vader mee ging naar de Mitsubishi-dealer. Bij deze dealer kocht zijn vader een auto, voor Marcel was er een schaalmodel van de eerste Mitsubishi Galant. Dit model bevindt zich nog steeds in zijn collectie, die ondertussen is uitgebreid met een hoop speciale stukken.

50 stuks gemaakt

Het meest bijzondere stuk uit de verzameling van Marcel is volgens hemzelf een Mitsubishi 500 met een erg leuk verhaal. Dit modelletje is namelijk uitgebracht ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Mitsubishi 500 club in Japan. Door een Piloot van de KLM die op Japan vloog is Marcel aan dit modelletje gekomen. Volgens hem bestaan er maar rond de 50 stuks op de hele wereld van dit specifieke model.

Dealers

Eigenlijk zijn er zoveel bijzondere stukken in de verzameling aanwezig, elk stuk laten zien zou uren duren. Via verschillende dealers komt hij aan een deel van zijn miniaturen. Ook het internet betekent veel voor de gemiddelde verzamelaar vandaag de dag. Samen met een bevriende Mitsubishi-verzamelaar uit Australië houdt Marcel een heus archief bij van alle bestaande schaalmodellen. Op dit moment bevat dit archief er zo’n 6.500. Met de bijna 5.000 modellen van hemzelf is Marcel dus al een heel eind.

Blik

Andere bijzondere modellen in de collectie zijn gemaakt van blik, hiervan was het speelgoed in Japan vroeger ook gemaakt. Van deze soort mist Marcel nog een hoop modellen, vooral de oudere dus. Ook heeft Marcel nog een oproep: op de Autorai in 1987, uit mijn hoofd, stonden glazen vitrines met daarin een model van de Mitsubishi Model A in schaal 1:10. Mocht iemand mij daaraan kunnen helpen, dan ben ik helemaal blij!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.