Mercedes EQS SUV: het beste totaalpakket?!
Na de Mercedes EQS en EQE is de weinig fantasievol genaamde EQS SUV de derde loot aan de EVA-stam. De reusachtige zevenzitter is als totaalpakket misschien wel de beste tot nu toe.
Met hun compromisloos aerodynamisch gevormde uiterlijk, enorme accupakketten en stabiele snellaadprestaties lijken de EQE en EQS vooral te zijn bedacht om alle vooroordelen over EV’s in één keer uit de wereld te helpen. Nu is het de beurt aan twee SUV’s op hetzelfde platform om ten koste van wat actieradius een groter publiek aan te boren met meer praktische bruikbaarheid. Als eerste is deze 512,5 centimeter lange EQS SUV aan de beurt, volgend jaar komt het echte volumemodel in de vorm van de EQE SUV.
De Mercedes EQS SUV
Een echte SUV kun je het met een bodemspeling van 17,8 centimeter nauwelijks noemen. Het lijkt eerder een opvolger van de R-klasse, de super-MPV die in 2013 afzwaaide met vooral in de verlengde versie sterk overeenkomstige afmetingen. Vanwege de bolle neus en langgerekte flanken is het ook niet meteen de meest elegante verschijning. De juiste kleur en wielen zijn cruciaal om de plompheid enigszins teniet te doen.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F09%2F22C0308_018.jpg)
Van het interieur kun je niets anders dan onder de indruk zijn. Nog steeds kan of durft geen ander merk met iets vergelijkbaars op de proppen te komen. Natuurlijk is de uitgave van 8712 euro voor het inmiddels fameuze ‘hyperscreen’ wel een vereiste om écht indruk te maken, maar dan staat er ook wat.
Een immens accupakket
In de langgerekte bodem ligt het inmiddels bekende, 107,8 kWh (netto) metende accupakket, dat in het gunstigste geval een WLTP–actieradius van 660 kilometer mogelijk maakt. Pakweg 100 kilometer minder dan in de EQS sedan, dus. Er liggen vooralsnog geen plannen om de kleinere accu van 90,6 kWh ook in de SUV aan te bieden. Je zou denken dat 660 kilometer wel de nodige speelruimte biedt, maar wat daarvan over blijft met de grootste wielen, het gewicht van die derde zitrij, andere opties, winterbanden, tegenwind en een temperatuur onder nul, is maar de vraag.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F09%2F22C0307_036.jpg)
Ook fijn om te weten dat snelladen tot 200 kW mogelijk is en aan de juiste paal een lading van 10 tot 80 procent in een halfuur mogelijk maakt. Aan een AC-lader is optioneel 22 kW laden mogelijk. Voor iedereen behalve wintersporters zijn de 580 en het tussenmodel 450 4MATIC in Nederland overbodige luxe, aangezien de 450+ rapper is dan de sprinttijd van 6,7 seconden naar 100 km/h doet vermoeden. Hij trekt zichzelf namelijk rustig op gang, maar eenmaal aan de rol zit er goed vaart in.
Ook interessant
-
Koopwijzer: Mercedes-Benz A-Klasse – prijzen, problemen en uitvoerigen
-
Waarom Europese klassiekers uit de VS van die lelijke, zwarte bumpers hebben
-
Deze Mercedes neemt definitief afscheid, maar niemand zal hem missen
-
Deze horrorcreatie was een Mercedes G-Klasse! En hij is te koop…
-
Dat rijke Chinezen geen smaak hebben, bewijzen deze blingbussen van Mercedes
-
Gespot! Komt Mercedes-baas Ola Källenius praten over samenwerking met Nio?
-
Bij deze Brabus G-Klasse krijg je een boot en horloge
-
In deze spotgoedkope ‘Mercedes G-klasse’ kun je met tien vrienden op pad
-
Uw Garage: Jellie restaureerde haar Mercedes 190, en die is te mooi!
-
Waarom de EQE SUV een échte Mercedes is!
-
Dit is hoe extreem duur de krachtigste Mercedes S-Klasse is
-
Is de elektrische Mercedes G-Klasse beter dan de normale?