Autovisie
Autovisie Video 22 jan 2016

Mercedes-Benz vindt adverteren tijdens Super Bowl te duur

Reclame maken tijdens de Super Bowl: een creatieve uitdaging en bovenal ongekend duur. Voor een half minuutje zendtijd mag je als adverteerder ongeveer 4,6 miljoen euro overmaken, en daar komen de productiekosten dan nog bovenop. Mercedes-Benz geeft aan dat deze prijzige vorm van adverteren niet in de huidige marketingstrategie past, iets wat Nissan al in een eerder stadium deed.

Vorig jaar zagen de 114 miljoen kijkers van de American football-finale tijdens een van de ontelbare reclameblokken nog een guitige spot van Mercedes voorbijkomen . Hierin werd het sprookje van de Schildpad en de Haas in een nieuw jasje gestoken. De schildpad rijdt namelijk in een gloednieuwe Mercedes-Benz AMG GT. Bijzonder creatief, en met de duur van een minuut ook erg kostbaar. De snelle rekensom leert ons dat dit spotje dus minimaal negen miljoen euro heeft gekost. Dat Nissan en Mercedes zich terugtrekken betekent allerminst dat de overige autofabrikanten dit evenement links laten liggen. Tot nu hebben Acura, Mini, Audi, Honda, Hyundai en Kia bevestigd dat ze zendtijd willen kopen op de zevende van februari. Dan vindt in Santa Clara Californië de vijftigste editie van het spektakel plaats.

”Alle spotjes bij elkaar kosten ongeveer tachtig miljoen dollar.”

Alle spotjes bij elkaar (dus ook de niet autogerelateerde) kosten in 2015 ongeveer 80 miljoen dollar (zo’n 74 miljoen euro). Daar komt nog eens bij dat deze commercials door hun alternatieve insteek doorgaans maar één keer gebruikt worden. Simpelweg zeggen dat je een goed product hebt volstaat niet tijdens de Super Bowl. Het is zaak om origineel uit de hoek te komen, liefst met hulp van een aantal Hollywoodsterren. Automerken hebben in de loop der jaren een aantal pareltjes afgeleverd:

Subaru (4,7 miljoen euro)

https://www.youtube.com/watch?v=rzFiAKN63xw

Waarschijnlijk een van de weinige Super Bowl-commercials waarbij er geen acteurs aan te pas komen. Hoewel, als je deze golden retriever-familie niet meerekent. Het spotje werd in 2015 uitgezonden en kon op veel sympathie bij de miljoenen kijkers.

Audi (5,2 miljoen euro)

https://www.youtube.com/watch?v=77qfK8XzeDE

Filmreferenties doen het altijd goed in commercials. Dat hebben de mensen van Audi goed begrepen in dit spotje uit 2008. Filmkenners herkennen de beroemde ‘paardenkopscène’ uit The Godfather.

Jaguar (7,4 miljoen euro)

Jaguar is waarschijnlijk niet het eerste merk waaraan je denkt bij de naam James Bond. Toch oogt en voelt deze commercial als een Bond-film. Niet verwonderlijk, daar ze een paar van de beste Britse acteurs hebben opgetrommeld. Oscarwinnaar Ben Kingsley, Tom Hiddleston en Mark Strong maken hun opwachting, maar de echte ster is natuurlijk de Jaguar F-type.

Kia (7,5 miljoen euro)

https://www.youtube.com/watch?v=diPICUxtRdo

Acteur Laurence Fishburne maakt zijn opwachting in deze Kia-commercial, die bol staat van de Matrix-verwijzingen. De geadverteerde auto, de K900, is overigens niet in Nederland verkrijgbaar.

Chrysler (11,4 miljoen euro)

https://www.youtube.com/watch?v=SKL254Y_jtc

Het allerduurste spotje ooit. Met ‘motorcity’ Detroit en haar iconen in de hoofdrol. Chrysler is uiteraard een van die iconen, de ander is rapper Eminem. Het spotje dat tijdens de rust van 2014 werd uitgezonden kostte bijna 11,5 miljoen euro, dat is twee derde van het budget van de duurste Nederlandse film ooit: Zwartboek van Paul Verhoeven. Alleen duurde die film ruim twee uur, deze reclame twee minuten. Het spotje oogstte veel positieve reacties en deed de in het slop geraakte verkopen van het merk zelfs even stijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.