Stijn Kuster
Stijn Kuster Video 27 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Rijden met Mercedes EQXX: efficiëntste elektrische auto (1200+ km)

“Maak een elektrische auto die er normaal uitziet en minstens 1.000 kilometer haalt op één acculading”, luidde min of meer de briefing waarmee het ontwikkelingsteam van de Mercedes-Benz Vision EQXX een tijdje geleden op pad werd gestuurd. Het spreekt voor zich dat de aerodynamica-experts een stevige hand hebben gehad in het bepalen van het ontwerp van de EQXX, maar de vrijheid om volledig compromisloos tekeer te gaan hadden ze niet.

De behaalde luchtweerstand coëfficiënt is niettemin verbijsterend laag. De afmetingen zijn door de bijzondere verhoudingen lastig in te schatten op foto’s. In werkelijkheid is hij even lang als een E-klasse, maar met de wielbasis en breedte van een C-klasse en de hoogte van een paar centimeters meer dan de AMG GT sportwagen. Het is nadrukkelijk een 2+2, met vrij weinig beenruimte doordat de passagiers vanwege de aflopende daklijn ver naar voren geschoven zijn.

De Mercedes EQXX is extreem gestroomlijnd

De EQXX is nagenoeg volledig gevrijwaard van openingen in de carrosserie, behalve de uitstroomopeningen op de voorklep. Zij horen bij een variabel koelconcept met een afsluitbare ventilatiesleuf in de voorzijde die alleen openklapt bij uitzonderlijke behoefte aan extra koellucht bij hoge buitentemperaturen of hoge belastingen. Normaliter zorgt een in de bodem verwerkte koelplaat voor alle noodzakelijke warmtewisseling.

Mercedes EQXX, efficiëntste elektrische auto, EV
(Afbeelding: Mercedes-Benz)

Bij gemiddelde snelheid vragen motor en omvormer van de Mercedes EQXX zo weinig vermogen van de accu, dat het koelsysteem ervan drastisch kon worden verkleind ten opzichte van de gemiddelde EV. Normaal gesproken wordt alle overtollige hitte gebruikt om het interieur op temperatuur te houden, of anders afgevoerd via een passief koelelement in de bodem van de auto.

Efficiënte accucellen

De in samenwerking met het Chinese CATL ontwikkelde accucellen zijn erop bedacht om vooral efficiënt en niet bijzonder vermogend te zijn. Het accupakket wordt zonder tussenkomst van modules, rechtstreeks uit de cellen opgebouwd om de nodige ruimte te besparen. Zo kon een totale inhoud van 100 kWh bruikbare energie worden opgeslagen op een ongekend klein oppervlak, met een totaalgewicht van 495 kilo voor het accupakket inclusief alle noodzakelijke regeltechniek die zoveel mogelijk op een kluitje in een daarvoor bestemde ‘OneBox’ is samengepakt. Het boordnet heeft een spanning van 920 Volt om het Ampèrage zo laag mogelijk te krijgen, en de bedrading zo dun en licht mogelijk.

De Mercedes EQXX heeft een ‘Bioneqxx’ chassis

Om alles bij elkaar tot een gewicht van 1755 kilo te komen is de constructiemethode ook onder de loep genomen. Redelijk voorspelbaar is het gebruik van composietmateriaal voor de portieren en ultrasterke staalsoorten waarvan minder nodig is om een onderdeel te maken. Minder gangbaar is het tot ‘Bioneqxx’ gedoopte aluminium gietstuk uit één deel dat een basisdeel van het chassis vormt. Door dit te gieten in plaats van op te bouwen uit losse delen, zijn complexe vormen mogelijk waarbij zoveel mogelijk overtollig materiaal achterwege wordt gelaten.

Mercedes EQXX, efficiëntste elektrische auto, EV
(Afbeelding: Mercedes-Benz)

De cabine is een stuk krapper dan de voertuigbreedte van 1.87 meter doet vermoeden, omdat voor het bereiken van een frontaal oppervlak van slechts 2,12 vierkante meter, je feitelijk zit in een smalle cocon die bovenop het relatief brede accupakket staat. De zit is daardoor ten opzichte van dashboard en raamlijn vrij hoog. Maar voor de rest is de EQXX voor zo’n geavanceerd prototype eigenlijk ontwapenend normaal. Hoe normaal, zie je in de video die we hebben gemaakt tijdens een testrit met de Vision EQXX, op het enorme Mercedes-Benz test terrein in Immendingen. Benieuwd welk verbruik we hebben gehaald?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.