Bart Oostvogels
Bart Oostvogels Video 5 aug 2015

Lexus bewijst: Hoverboard is geen grap

Een werkend hoverboard? Eerst zien, dan geloven! Autofabrikant Lexus maakt na een langere periode van teasers vrijgeven duidelijk dat het hoverboard toch echt geen grap is. Het ‘drijvende skateboard’ werkt zelfs fantastisch. Kijk de video maar.

De ontwikkeling van het Lexus Hoverboard begon achttien maanden geleden. Lexus heeft samen met IFW Dresden en evico GmbH het systeem ontwikkeld. Beide bedrijven zijn gespecialiseerd in magnetische levitatie, wat nodig is om een board te laten drijven. “Het ontwikkelen van het hoverboard was geen eenvoudig proces. We stonden voor de nodige uitdagingen”, zegt Mark Templin, Executive Vice President van Lexus International.

“Het hoverboard functioneert zowel op een harde ondergrond als op water, zolang er maar een magnetisch spoor aanwezig is”

https://www.youtube.com/watch?v=EYs3q4vGCzk

Goed, maar hoe werkt zo’n hoverboard? De Lexus Hoverboard heeft twee ‘cryostats’-reservoirs gevuld met supergeleidend materiaal dat met behulp van vloeibare stikstof wordt gekoeld naar –197 graden. Het hoverboard functioneert zowel op een harde ondergrond als op water. Mits er een magnetisch spoor aanwezig is. Lexus heeft in een speciaal skatepark in Barcelona een bijna 200 meter lang magnetisch spoor geplaatst. “Het magnetische veld van spoor wordt als het ware bevroren in de supergeleiders van het hoverboard waardoor het blijft zweven”, zegt Dr. Oliver de Hass van evico GmbH. “De kracht is zo sterk dat iemand op het Lexus Hoverboard kan staan en er zelfs op kan springen.”

Professioneel skateboarder Ross McGouran verzorgde het nodige testwerk. Voor hem een hele stap, omdat hij normaal op wielen rijdt. “Het voelde alsof ik helemaal opnieuw moest beginnen, met name wat betreft mijn houding en evenwicht”, zegt hij. Productieplannen heeft Lexus niet. De autobouwer gebruikt het skateboard als een technologisch uithangbord (of is ‘uithangboard’ hier een beter woord?) en als marketingtool en had daar heel wat R&D-centen voor over.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.