Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Video 27 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Kia ‘GT’ maakt zich klaar voor marktintroductie

De volhouder wint. Dat gevoel moet op de designafdeling van Kia heersen, want nadat de ontwerpers dit decennium een studiemodel van een luxe, coupé-achtige saloon uit de hoge hoed toverden is er door de designers gestreden om de auto ook daadwerkelijk in productie te nemen. En zie hier, de marktintroductie is eindelijk aanstaande. 

Kia GT Concept

Denk nu niet dat Kia een vijf jaar oud model nieuw leven inblaast. Integendeel. Het studiemodel dient alleen ter inspiratie voor het eindproduct. In de afgelopen jaren is het model bijgeslepen, verbeterd en aangepast aan de moderne tijd, zodat komend jaar een serieuze poging gedaan kan worden om klanten van onder andere een Mercedes CLS en Audi A7 aan te spreken.

Kia ‘GT’

Het model heeft nog geen naam, zodat we hem voor het gemak maar GT noemen. Intern wordt de nieuwkomer ook wel aangeduid als ‘brand shaper car’, want deze auto moet het merk gaan hervormen. Volgens het Koreaanse merk zelf wordt het een absolute smaakmaker, die er voor moet zorgen dat het beeld dat mensen nu van Kia hebben, ongeacht of dat nu positief of negatief is, voorgoed moet veranderen. De vierdeurs coupé moet nieuwe klanten naar de showroom trekken en vaste klanten trotser maken op het feit dat ze in een model van het merk rijden.

Scherp

Aan de wieg van de GT staat Kia’s designbaas Peter Schreyer en zijn team, maar Albert Biermann, de voormalige ontwikkelingsbaas van BMW’s M-afdeling, heeft zich eveneens toegelegd op het project. Biermann moet er een ware stuurmansauto van maken. In de afgelopen maanden is hij met zijn team begonnen aan de onderstelafstelling. Biermann heeft het eindproduct al gezien: “Hij ziet er heel scherp uit en hij kan volgens mij uitstekend meekomen met de premiummerken. Met deze sportsedan gaat Kia echt een hele grote stap zetten op het gebied van emotie en dat zit hem niet alleen in het ontwerp, maar ook in de manier hoe we de auto willen laten rijden. Het moet echt een unieke auto worden binnen Kia.”

Kia GT Concept

Twee continenten

De ontwikkeling van de GT vindt op twee plekken plaats. Dus niet alleen in Kia’s ontwikkelingscentrum in Namyang, Zuid-Korea, maar ook op de Nürburgring. Het team dat aan de auto werkt, wordt gedeeld met Hyundai en bestaat uit 120 man. In totaal heeft Biermann 1150 engineers tot zijn beschikking, verdeeld over Zuid-Korea en Duitsland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.

Reageer op artikel:
Kia ‘GT’ maakt zich klaar voor marktintroductie
Sluiten