Autovisie
Autovisie Video 5 okt 2015
Leestijd: 1 minuut

JUBILEUM: 60 jaar Citroën DS

De pers mocht vandaag, precies 60 jaar geleden, voor het eerst kennismaken met de nieuwe DS. Het grote publiek moest een dag langer wachten. De auto maakte direct zoveel indruk dat er al tijdens de Autosalon 12.000 bestellingen worden geplaatst.

In december van 1955 verschijnt een nieuw automagazine in Nederland onder de naam Autowereld met op de cover de nieuwe auto van het Franse merk. De naam Autowereld bleek echter al te zijn vergeven zodat de redactie een prijsvraag uitschrijft onder de lezers voor een nieuwe naam: Dat wordt Autovisie.

Bijnamen

De naam DS spreekt boekdelen. De déesse (betekent godin in Frankrijk), heeft Citroën in tientallen landen succes opgeleverd. Ieder land heeft ook zo zijn eigen bijnamen voor deze iconische automobiel. We zetten er een paar op een rij in een infographic.

 

Internationaal geliefd

De Citroën DS is internationaal geliefd. Zo vond zanger Ben Cramer zijn DS Pallas 23, de meest luxueuze uitvoering, via een advertentie in De Telegraaf. Voor slechts 7.000 gulden kocht hij dit exemplaar.We nemen ook een kijkje in Jay Leno’s garage, die een fraai exemplaar uit 1971 in zijn bezit heeft.

Of dan de Citroën DS van de Amerikaan Jeff Suhy. Hij was de ontdekker van de band Nirvana begin jaren ’90. Jeff gebruikt zijn DS 21 uit 1969 als daily driver. Petrolicious maakte begin dit jaar het volgende portret van Suhy en zijn auto.

Eerste Autovisie-test

Een duik in het rijke Autovisie-testarchief mag natuurlijk niet ontbreken tijdens het verjaardagsfeest van een dergelijk icoon. Testredacteur Gijs Berk was in 1956 de eerste Nederlander die achter het stuur van een DS 19 mocht kruipen voor een uitvoerige rij-test. Klik op onderstaande foto om het eerste testverslag van de Citroën DS in de allereerste editie van Autovisie magazine.

Eerste test Citroen DS uit 1956

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.