Dries van den Elzen
Dries van den Elzen Video 29 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Is deze Xpeng G9 de schrik van de gevestigde orde?

Met de G9 elektrische SUV levert Xpeng wel héél veel auto voor een concurrerende prijs. Kunnen we nog om het merk heen?

De nieuwkomer Xpeng kiest nadrukkelijk voor een andere aanpak dan de meeste andere Chinese merken. Nio probeert de premiums met gelijke wapens te bevechten, BYD en Lynk & Co. opereren vooralsnog in lagere (prijs)segmenten en Polestar meet zichzelf een Europese identiteit aan. Maar Xpeng steekt z’n afkomst niet onder stoelen of banken en probeert simpelweg een premium auto neer te zetten voor een sub-premium prijs.

Wat kost de Xpeng G9?

Want vandaag de dag is dat de 59.188 euro die het merk vraagt voor het basismodel van de G9 – een afgeladen vijfzits SUV van bijna 4,9 meter lang met een wielbasis tegen de drie meter. De instapper beschikt over een enkele 313 pk motor op de achteras en een 78,2 kWh LFP-accu waarmee een WLTP-actieradius van 460 kilometer is gerealiseerd.

Duik in de prijslijst: Xpeng G9, een geduchte Tesla-concurrent?

Het betreft een 800 Volt pakket, (mede) waardoor snelladen tot 260 kW mogelijk is. Mooie waarden, maar de slechts 4.000 euro duurdere RWD Long Range komt met een 98 kWh NMC-accupakket tot 570 kilometer op een volle lading en ‘snellaadt’ met een maximumvermogen van zelfs 300 kW. Daarmee nestelt de G9 zich qua elektrotechnische prestaties prompt in de top van de markt.

Xpeng levert veel voor weinig

Een Audi Q8 e-tron is ’t qua interieur natuurlijk bij lange na niet, maar een Volkswagen ID.4 GTX die nagenoeg hetzelfde kost, wordt overtuigend voorbijgestreefd met een solide afwerking en een smaakvolle materialenmix. Ook qua infotainmentvoorzieningen trouwens, want de G9 komt naast een centraal 15 inch touchscreen ook nog met een apart scherm waarmee de passagier zich kan vermaken terwijl het voor de bestuurder onzichtbaar is.

Xpeng G9, P7, Tesla
(Afbeelding: Xpeng)

Het interieur van de Xpeng G9 is niet volledig ontdaan van fysieke knoppen, maar voor de meeste functies moet je je tot het scherm of de vooralsnog alleen Engelssprekende spraaksturing wenden. Tot de standaarduitrusting behoren verder items als soft close deuren, verwarmbare voorruit, een dakdrager, een 3,3 kW 230 Volt aansluiting, stoel- achterbank- en stuurverwarming, stoelventilatie en een draadloze telefoonlader.

Luchtvering voor het topmodel

De standaard auto en Long Range hebben een ophanging met dubbele draagarmen voor en een multilink achter, met schroefveren en passieve dempers om de koets te dragen. Onze testrit beperkte zich tot het ‘AWD Performance’ topmodel dat voor 71.990 euro in de lijsten staat en daarvoor luchtvering met adaptieve dempers en 21- in plaats van 19-inch wielen krijgt. Ook wordt op de vooras een inductiemotor toegevoegd aan de 313 pk synchroonmotor op de achteras, voor een gecombineerd vermogen van 551 pk en 717 Nm. Kijk in de video of we alsnog redenen hebben gevonden om de Xpeng G9 niet op je shortlist te zetten.

Heeft Xpeng met de P7 nu wel een Tesla-concurrent in handen?

Xpeng

G9

7 Score

Pluspunten

  • Prijs
  • Actieradius
  • Laadsnelheid

Minpunten

  • Rempedaal
  • Rijassistentie
  • Onderstel

De Xpeng G9 is concurrerend geprijsd en biedt een goede actieradius en laadsnelheid. Het onderstel is minder verfijnd dan bij de concurrentie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.