Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Video 9 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Jaguar XF Sportbrake is bijna productierijp

De designafdeling van Jaguar heeft zijn werkzaamheden voor de fonkelnieuwe XF Sportbrake al enige tijd geleden afgerond, de heren techneuten daarentegen zijn nog volop bezig met de ontwikkeling. De fabrikant heeft beloofd dat de stationcarvariant van de Jaguar XF in maart zijn publieksdebuut beleeft op de Autosalon van Genève 2017.

Schermafbeelding 2016-11-09 om 10.51.12Denk nu niet dat de testrijders van Jaguar hun werkzaamheden ook ruim voor de Geneefse autoshow moeten hebben afgerond. Op de Zwitserse autotentoonstelling straks gaat het toch om het design en de afwerking van de XF Sportbrake. Die elementen zijn wel productierijp. Dat de onderstelafstelling op dat moment niet definitief is, dat ziet de beursbezoeker toch niet aan de buitenzijde.

Betrouwbaarheid

De Jaguar XF Sportbrake wordt momenteel aan de tand gevoeld op de beroemde Nordschleife, waar Jaguar een testcentrum heeft staan. Naast het beproeven van de duurzaamheid en betrouwbaarheid onderzoekt Jaguar ook de werking van onder andere het ABS en het ESP. De testafdeling heeft nog enkele maanden om de puntjes op de i te zetten. De datum van de productiestart staat al vast, al wordt die nog niet gecommuniceerd. Deze zomer moet de auto bij de Europese dealers staan.

Investering

De nieuwe XF Sportbrake is de tweede generatie. De eerste editie werd iets meer dan drie jaar gebouwd. Jaguar besloot namelijk vrij laat in de levenscyclus van de eerste XF om ook een stationvariant uit te brengen. Het moet een kostbaar model voor de Engelse autobouwer zijn geweest, want het afzetgebied was beperkt en de technische investering groot. Zo verkocht Jaguar de Sportbrake alleen in Europa en in vergelijking met de lichtere en minder ruime sedan kreeg de XF Sportbrake een achteras met luchtvering. Om de ontwikkelingskosten enigszins te beperken was het model er alleen met dieselmotoren. Later werd nog een XF-RS gelanceerd met 5,0 liter V8-benzinemotor.

F-Pace

Er was lang twijfel over de komst van een tweede XF Sportbrake. Aangenomen werd dat Jaguar de klanten van de stationcar zou opvangen met de F-Pace, een model dat dezelfde functionaliteit biedt. De F-Pace valt bovendien in een klasse dat sterk groeit. Niet alleen in Europa, ook in de rest van de wereld.

“Aangenomen werd dat Jaguar de klanten van de stationcar zou opvangen met de F-Pace”

Afgaande op de foto’s van de gecamoufleerde wagon volgt de nieuweling de designstijl van het eerste type.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.