Dries van den Elzen
Dries van den Elzen Video 26 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Het circuit op met Ferrari’s 1000 pk sterke stekkerkanon – Ferrari SF90

Hybride auto’s saai? Dacht het niet! Ferrari’s eerste stekkerauto heeft maar liefst 1.000 pk, maar kan ook 25 kilometer elektrisch rijden. Dit is de sportwagen van de toekomst.

Iedereen moet zijn CO2-uitstoot reduceren, en dus ook (of misschien juist wel) Ferrari. De Italianen hoeven als ‘kleine’ fabrikant niet aan de strenge Europese normen te voldoen, maar moeten wel laten zien dat ze zich flink inzetten voor de toekomst.

Van nood naar deugd

Ferrari heeft van de nood een deugd gemaakt met de presentatie van de SF90 Stradale: een plug-in hybride met een 780 pk V8 en drie elektromotoren, die een gecombineerd vermogen van 1000 pk aan de wielen afleveren. Met een 0-200 km/h sprinttijd van 6,7 seconden is het een van de snelst accelererende auto’s ter wereld en de top van 340 km/h liegt er ook niet om. Maar hij kan met een 7,9 kWh extern oplaadbare accu ook 25 kilometer volledig elektrisch afleggen. Dit houdt het gemiddelde verbruik aangenaam laag, waardoor je nog geen 10.000 euro aan bpm hoeft af te dragen om een SF90 op kenteken te krijgen. De vanafprijs van 440.237 euro is daardoor relatief gunstig.

De grootste elektromotor van de Ferrari SF90 is gepositioneerd tussen de V8 en de achttrapsautomaat met dubbele koppeling. Hij kan maximaal 218 pk aan de krukas leveren, en vervult een dubbelrol als generator, zodat de accu tussentijds door de vierliter-V8 met twee turbo’s kan worden bijgeladen. De beide voorwielen worden elk aangedreven met een 135 pk sterke elektromotor.

Verschillende rijstanden

In totaal kan de accu in de SF90 genoeg stroom leveren om 220 pk over die drie motoren te verdelen. De bestuurder kan kiezen uit verschillende rijstanden. Van geheel elektrisch via hybride tot een ’kwalificatie’-modus, waarin de auto zo veel mogelijk vermogen levert en de accu na een rondje of 5 à 10 op een gemiddeld circuit weer leeg is. Bijladen kan met een stekker in twee uur, of tijdens het rijden met de V8 als generator in een aantal minuten.

Maar de vraag is natuurlijk hoe al die krankzinnige cijfers samenkomen in een sportwagen als deze Ferrari SF90. Om die vraag te beantwoorden, rijdt Autovisie-redacteur Dries van den Elzen eerst op de openbare weg, om het beest daarna los te laten op het circuit. Geniet van bovenstaande video!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.