Autovisie
Autovisie Video 19 okt 2019

Uw Garage: Willys M38A1 (1957) – Video

Peter van Burik heeft een van oorsprong Amerikaanse Willys Jeep die gebouwd is in Rotterdam. Oh ja, en de body komt uit Ermelo.

We hebben deze auto nu 45 jaar, ik was 7 of 8 jaar oud toen hij binnenkwam, ik weet er eigenlijk niets meer van. Voor mijn gevoel is hij er altijd geweest, ik weet niet beter. Mijn vader kocht ooit een partij van zeven of acht auto’s. Dat was in december 1974, ik heb de rekening er nog van. Een van de oudgedienden heeft me verteld dat hij behoorlijk olie lekte, daarom is hij waarschijnlijk weg gezet. Als er wat auto’s van een partij verkocht waren en de winst was binnen gebeurde dat wel vaker. Daar kijken we later wel eens naar moet mijn vader gedacht hebben.

Geen meter gereden

De NEKAF had na een aantal jaar weer tevoorschijn kunnen komen. Als ik of een van mijn broers vroeger niet rookte tot ons achttiende verjaardag kregen we een auto van pa. Deze NEKAF zou naar een van mijn broers gaan maar hij verspeelde het en mijn vader was resoluut; de auto bleef in de hoek staan. Er is er echt nooit iets mee gebeurd, niet gestart en geen meter gereden. Uiteindelijk heeft dat 39 jaar geduurd, tot 2013. In die tijd hadden we een monteur in dienst en is de Jeep te voorschijn gehaald, we restaureerden toen wel vaker auto’s. Met een sleepkabel aan de heftruck haalden we hem tevoorschijn, ik zag toen voor het eerst de achterkant met het klepje voor het reservewiel. De banden waren vierkant en moesten natuurlijk vernieuwd worden, de remmen stonden vast en de startmotor, de dynamo en de radiator zijn vervangen. Ook de koppeling en het stuurhuis zijn vervangen en wat slangen en leidingen. Binnen een dag stond hij te draaien in de werkplaats.

Een Willys of een NEKAF

Er is wat discussie over of het een Willys of een NEKAF is. Op het kenteken staat Willys maar hij is ooit getaxeerd en op het taxatierapport staat NEKAF. Ik heb ook mailcontact gehad met een kenner die me wist te vertellen dat gezien het chassisnummer de auto begin 1957 van de band gelopen is in de Rotterdamse NEKAF fabriek en aan het leger is geleverd. De auto is relatief vroeg weer uit dienst gegaan; begin jaren zeventig. Terwijl pas eind jaren zeventig de NEKAF’s definitief werden vervangen. Ik denk dat de wagen met schade aan de originele koets via de domeinen verkocht is. Er zit namelijk een polyester body op deze auto van Jeep Service Ermelo. Een complete Polyester Jeep op een gebruikt Willys onderstel kostte daar begin jaren zeventig 7500 gulden.

Polyesterkoets

Er zitten geen deuren in, geen gordels, geen rolkooi en je zit op zeventig liter benzine. De tank zit onder de stoel. Je bent dus niet echt veilig op weg. Ik neem dan ook liever geen bijrijders mee in deze auto. Ik wil die verantwoording niet nemen. Het rijdt overigens best goed: hij is vrij licht, door de polyesterkoets weegt hij 150 kilo minder dan op het kenteken staat. Daardoor is hij op de eerste meters vrij vlot weg, mensen zijn vaak verbaasd bij het stoplicht. Ik ben er heerlijk mee op pad ben als het mooi weer is!

Reageer op artikel:
Uw Garage: Willys M38A1 (1957) – Video
Sluiten