Arno Lingerak
Arno Lingerak Uw garage 13 jul 2019

Uw Garage: Mercedes-Benz G-Klasse 280 CDi

De steile heuvels in, schoonspoelen in een rivier en dan nog even met een tuinslang door het interieur. Geen probleem voor de Mercedes-Benz G-Klasse Professional van Robin Steentjes.

Ik ging weleens het terrein in met mijn Ford F150 en dat beviel me Hij was alleen te groot en te log voor het echte terreinwerk. Dus kocht ik een Suzuki Samurai, mijn eerste echte terreinauto, superlicht en goed in het terrein. Toch kwam ik weleens vast te zitten. Ben Kooijman, toen penningmeester van de MB G-Klasse Club, heeft me eens losgetrokken met zijn Mercedes-Benz G-Klasse Cabrio. Op aandringen van hem ben ik een stukje gaan rijden in de G en toen was ik om. Dat reed zo relaxed, en wat dat ding allemaal kon! Hellingen op, niet te geloven. En als je zo relaxed en toch super geconcentreerd aan het terreinrijden bent, gaat heel je hoofd leeg, heerlijk. Toen had ik ineens een hobby.

Ruig terrein

Ik heb die cabrio overgenomen van Ben maar die auto was eigenlijk te mooi om mee in ruig terrein te rijden. Da’s zonde voor zo’n mooie klassieker. En zo’n cabrio doe je met felle zon of als het heel stoffig is in het terrein ook niet open, dat is niet prettig voor de inzittenden. Toen kocht ik een dichte, korte tweezitter, en ontstond een nieuw probleem: mijn kinderen vonden de bolletje-pijltjeritten met de club ook leuk, maar er kon telkens maar één van hen mee. Zodoende ging ik op zoek naar een voor mij perfecte G: met een lange wielbasis en vijf zitplaatsen.

Mercedes-Benz G-Klasse

G55

Ik heb er online heel veel gezien, en nadat ik eerst naar een G55 had gekeken, heb ik deze gekocht. De extra’s en power van een 55 zijn leuk, maar ik heb een voorkeur voor de basic uitvoeringen. Dit is een Professional in de Edition Pur-uitvoering, een auto zonder luxe. Met stoffen bekleding en een interieur dat tegen een spatje water kan. Er zit zelfs een plug in de bodem om binnengelopen water weer af te voeren. Je ziet ze niet veel. Ze zijn oerdegelijk, er kan weinig kapot want er zit bijna niets op. En wat er wel op zit, is functioneel: een sperdifferentieel voor, achter en in het midden, hoge en lage gearing. Voor hoog en laag moet de bak even in vrij, de volledige sper kan rijdend geschakeld worden. Een snorkel om het water uit het luchtfilter te houden, een rek op het dak, stalen bumpers, flexibele randen rond de wielkasten, bescherming rond de verlichting…

Het is een spartaanse auto, door de banden is er een hoop herrie op een harde ondergrond, maar het stuurt prima. Ik rij maximaal 100 km/h. Ik heb ook nooit haast als ik met deze auto op pad ben. We hebben drie jonge meiden en iedereen vind het leuk met de Mercedes-Benz G-Klasse op pad te gaan. Het is een ideale vakantieauto. Dit jaar gaan we naar Oostenrijk of Noorwegen. Een tent en een koelkast met vriezer achterin en lekker kamperen. Op vakantie zoeken we een camping op, met de club gaan we ook wildkamperen. Vroeger moest ik niets van kamperen hebben, tegenwoordig doe ik niets liever.

Reageer op artikel:
Uw Garage: Mercedes-Benz G-Klasse 280 CDi
Sluiten