Autovisie
Autovisie Video 25 mei 2019

Uw Garage: DeLorean DMC12

Dwars door ons Uw Garage-archief. Sjoerd Hengst stond dertig jaar geleden al te stralen naast een DeLorean en weet zeker dat hij dat over dertig jaar nog steeds doet naast zijn eigen Delorean DMC12.

De droom

Op een dag, het moet in mijn brommer tijd geweest zijn, reed ik hier in de buurt en zag een DeLorean DMC12 staan. Razend enthousiast was ik. De eigenaar zag dat en nodigde me uit een stukje mee te rijden. Ik ben ingestapt en herinner me nog dat die enorme middentunnel en de kleine zijraampjes me gelijk opvielen. We zijn maar een klein blokje om geweest en het ging ook helemaal niet hard maar vanaf dat moment wist ik het zeker: als ik ooit zo’n auto kan kopen doe ik het.
Die DeLorean ervaring is me altijd bijgebleven en toen ik een jaar of vijf geleden een leuke bestemming zocht voor een toerrit op de motor besloot ik richting het plaatsje Hem in de kop van Noord-Holland te rijden, daar zit DeLorean Europe. Het was zondag, dus het bedrijf was gesloten, maar iemand van een naburig bedrijf adviseerde me op zaterdag langs te gaan. Dan was er altijd wel iemand en dan was er zeker tijd voor een gesprek. Ik ben gelijk de volgende zaterdag heen gegaan en zag al direct dat er verschillende schitterende auto’s te koop stonden. Ik wilde eigenlijk helemaal geen perfecte auto, ik zocht er juist een met werk, ik wilde zelf aan de slag. In die staat was er maar één auto op voorraad, en die stond klaar om onder handen te worden genomen. Maar uiteindelijk werd er toch een bedrag genoemd. Het was een vaste prijs, het was dus aan mij: ja of nee.

Geen twijfel

Ik heb er niet lang over na hoeven denken, op maandag stond de auto op de trailer en ging ik er mee naar huis. Het interieur was stuk en alles zat onder een enorme laag stof maar man, wat was ik trots. Mijn eigen DeLorean. Het dashboard, de stoelen, en hemel zijn met nieuw leer bekleed en alle rubbers zijn vervangen. Het blok was goed, daar moest alleen een nieuwe waterpomp op en ik heb dingen als kabels, filters, olie en bougies natuurlijk vervangen. De open uitlaat is vervangen door een origineel exemplaar met katalysator. De automaat was in Amerika al eens vervangen, die is echt nagelnieuw. De bekabeling is waar nodig aangepakt en de zekeringenkast is vernieuwd, en de motortjes van de centrale vergrendeling heb ik opnieuw laten wikkelen. Dit was best duur, maar in de plastic motortjes die ik kreeg opgestuurd als vervanging had ik weinig vertrouwen. Ik hou niet van halve oplossingen, het moet goed.
Nu moet alleen de carrosserie nog geborsteld worden, dan komt die mooie lijn weer in het oppervlak. Ik heb het zelf geprobeerd maar die mooie strakke lijn krijg ik er niet in, dat moet machinaal gebeuren en daarvoor moet ik nog een keer naar de specialist. Ik sleutel al jaren aan auto’s, maar ik zeg wel eens dat dit een van de beroerdste auto’s is om aan te werken. Niet zozeer door de techniek, maar overal waar je in contact kom met de randen van de koets haal je je handen open. Bij het werken aan de centrale vergrendeling bijvoorbeeld stond ik boven mijn hoofd in het inwendige van de portieren te sleutelen en die randen zijn echt vlijmscherp. De RVS koets roest natuurlijk niet maar het chassis kan wél behoorlijk roesten, vooral bij de achterwielophanging. De onderkant van deze auto was gelukkig echt gaaf.

Tweede eigenaar

Deze DMC12 is voor zover ik weet altijd in dezelfde Amerikaanse familie geweest. Bij het online zoeken op het chassis nummer heb ik de advertentie gevonden waarmee de auto te koop werd aangeboden in Amerika. Ook vond ik een online bericht van de vorige eigenaar dat er na de verkoop van de auto een leegte was ontstaan in zijn garage. Hij wenste zijn ‘friend’ good luck in Holland. Ik heb naar aanleiding van dat bericht een boodschap gestuurd en verteld dat ik de auto heb gekocht en dat ik nog wat vragen had. Hij vroeg daarop wat ik wilde weten maar nadat ik hem mijn vragen heb gestuurd heb ik helaas niets meer gehoord. Het rijdt goed, maar het is niet snel: meer comfortabel dan sportief. En iedereen kent de auto natuurlijk door de film, maar je ziet ze maar zelden in het echt. Er moeten onderweg dus al honderden foto’s gemaakt zijn. Ik weet wat ik heb, hoe goed hij is en dat ik niet snel weer zo’n mooie zal vinden. En nog elke keer als ik de garage binnenloop denk ik: wat ben je toch mooi. Hij blijft dus.

Niet perfect

De auto was niet perfect en vooral te duur, maar het zijn vooral de schandalen die John DeLorean de das om hebben gedaan. Een schrale troost: hij staat daarin zeker niet alleen. Denk maar aan de nieuwe baan die GM topman Lopez aannam bij VW. Met hem lekte ook heel wat ‘inside’ informatie mee naar zijn nieuwe baas. Uiteindelijk kostte dit hem zijn baan en VW zo’n 100 miljoen dollar. Fiat Chrysler Australië topman Clyde Campbell misbruikte tientallen miljoenen van zijn werkgever
en kwam op straat te staan. Waar hij het geld aan uitgaf? Van een luxe jacht tot een gratis auto voor de kapper van zijn vrouw.
Sjoerd Hengst 45 jaar, Stiens, Garagehouder
DeLorean DMC12, 2849 cm3 V6, 145pk, 229 Nm achterwielaandrijving via automatische drie-bak. 1170 kg, 1 op 9, 0 – 100 in 10,5 sec Top 177 km/u. Er zijn van 81 – 83 zo’n 9000 DeLoreans gebouwd. Nieuwprijs in NL zo’n 80.000 gulden.