Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 23 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit feest hoef je niet te missen: Ford Fiesta ST

De eerste generatie Ford Fiesta ST was tussen 2005 en 2008 de beste compacte GTI. En nu is hij voor een prikkie te koop.

De Ford Fiesta ST heeft een 2,0-liter viercilinder uit de Focus en die paste met moeite in de Fiesta. Het Duratec-blok komt tot 150 pk in de ST. Voorts kreeg hij een lichter vliegwiel om sneller door de toeren te klimmen en de vijfbak werd voorzien van kortere overbrengingen. Elk verzet staat in het teken van een levendige acceleratie. Zo draait hij al 3600 toeren bij 120 km/h.

Veel stijver

De Ford Fiesta ST is geen rustige toermachine, maar wel een onstuimige bochtenheld. Met een flink aangepakt onderstel ten opzichte van het basismodel. Verlaagd en stugger met als treffend voorbeeld de 45% stijvere veren op de vooras, terwijl de stuurbekrachtiging een tandje werd teruggeschroefd en de overbrenging 10% directer werd.

Hyperdirect

Het bezorgt de Ford Fiesta ST een eerlijk rijgedrag. Niet messcherp of bikkelhard, maar er zit een fijne souplesse in het onderstel en hij is gul met stuurgevoel. Dat hyperdirecte insturen van zijn opvolgers heeft hij niet, maar met een gezonde aanvalslust verandert hij van richting. In een heerlijke flow kun je daardoor hem ongemeen hard over een hobbelige polderweg jagen zonder van de weg te stuiteren.

Reflex

De Ford Fiesta ST rolt en duikt gecontroleerd, waardoor de grip voor en achter varieert én je daarmee kunt spelen. Onderstuur ontstaat pas als je echt gaat overdrijven met de ingaande bochtsnelheid en de achterzijde is bereid tot helpen. Niet zomaar, want hij komt alleen na stevig aandringen geleidelijk om en schiet niet in een verrassende reflex onder je vandaan.

Werkschuw

Alleen de viercilinder van de Ford Fiesta ST blinkt niet uit. Niet op de grootse manier zoals zijn onderstel en besturing wel doen. Het is meer een noeste werker, dan een bloedfanatieke toerenmachine. Niet heel veel koppel onderin en een tikje werkschuw hoger in het toerenbereik. Dat is het verhaal van de Fiesta ST. Propvol diepgang voor de liefhebber en tegenwoordig voor een prikkie te krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.