Bart Oostvogels
Bart Oostvogels Video 24 jun 2015
Leestijd: 2 minuten

Ford bewijst: driften met Focus RS is mogelijk

Ford heeft direct na de onthulling van de nieuwe Focus RS beloofd dat driften met de hot hatch goed mogelijk is. In deze video komt Ford zijn belofte meer dan waar. Des te meer frustrerend is het dat de Focus RS pas begin volgend jaar op de markt komt. Inmiddels weten we ook het motorvermogen.

Voorwielaandrijving is verleden tijd. En niet zonder reden. “De performance van de Focus RS moest verbeteren. Het toevoegen van vierwielaandrijving was daardoor een natuurlijke vooruitgang. En het was niet zo dat voorwielaandrijving een terugkerend kenmerk was van de Focus RS. Bovendien is meer performance een grote wens van de klant”, zegt Tyrone Johnson, hoofdontwikkeling Ford Performance die het Focus RS-project leidde.

De keuze voor AWD staat volgens de ontwikkelingsbaas compleet los van concurrenten als de Audi RS3 Sportback, Mercedes-AMG A45 en Volkswagen Golf R. “Je ziet dat er een bepaalde ontwikkelingstrend is in dit marktsegment, maar dat komt puur omdat je veel meer performance krijgt door AWD”, zegt Johnson. Vier jaar geleden produceerde Ford een prototype van een vierwielaangedreven Focus met meer reguliere techniek. “De testresultaten waren prima, maar niet bevredigend. Het had niet de dynamiek die we wilden. Toen kwam Dynamic Torque Vectoring (DTV) zijn we dit systeem verder gaan ontwikkelen.”

“Maximaal 70% van de aandrijfkrachten RS kan naar de achteras”

Wat DTV doet is continu kijken bij welk wiel de aandrijfkracht het beste omgezet kan worden in grip en snelheid. Als er niets van de auto gevraagd wordt, bijvoorbeeld op de snelweg, dan kan de volle honderd procent van de aandrijfkrachten naar de voorwielen gaan. Maximaal zeventig procent van de aandrijfkrachten kan naar de achteras worden gestuurd. Elk achterwiel kan vervolgens tot honderd procent van het koppel van de achteras aangeleverd krijgen. Liefst honderd keer per seconden kijkt een aansturingsunit naar welk wiel de krachten moeten gaan. Volgens Ford is onderstuur niet aanwezig en kan er in bochten meer dan 1G opgewekt worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.