Autovisie
Autovisie Eerste testnotitie 16 jun 2016

Eerste testnotities Abarth 124 Spider

De Abarth 124 Spider kost maar liefst 11.500 euro meer dan zijn broer van Fiat. Daar krijg je een stoerder uiterlijk, een scherpere aandrijflijn en herrie voor terug. Heel veel herrie.

Abarth 124 Spider - Wouter Spanjaart -3- Autovisie.nl

Bilstein dempers, Brembo remmen, een veerpootbrug voor, sportieve bumpers en dertig pk en 10 Nm extra uit de 1,4 liter turbomotor. Met zijn 170 pk en 260 Nm is de Abarth 124 Spider ook sterker dan de topversie van de auto waarop hij gebaseerd is, de Mazda MX-5. Met zijn matzwarte motorkap en kofferklep oogt hij een flink stuk stoerder, maar maakt hij die looks ook waar?

Herrie

De pk’s lijken er – vooral ook door de automatische zesversnellingsbak – niet helemaal uit te komen. Die optie van 2.000 euro kun je dan ook direct vergeten. Wel schreeuwt de motor erop los. Abarth monteert het Record Monza uitlaatsysteem onder de auto, dat in aangepaste vorm ook geleverd wordt op de kleine 595. Hier is het luider dan ooit, met een donkerbruin geluid laag in de toeren, naar een hese brul als je de naald richting de toerenbegrenzer laat klimmen. Er zit een optioneel Bose audiosysteem in, maar dat komt nauwelijks boven het oorverdovende gebulder uit, zo luid is hij.

BEKIJK OOK: AUTOVISIE VLOG: EERSTE TESTNOTITIES FIAT 124 SPIDER

Onderstel

De Abarth 124 Spider wordt net als de versie van Fiat gebouwd in Japan, maar daar houdt het voor deze auto niet bij op. Als hij vanuit Japan aankomt in Turijn zorgt Abarth voor de juiste afstelling van het onderstel. Hij is beduidend strakker dan de Fiat, zonder dat hij stuiterig of oncomfortabel wordt. Waar collega Peter Hilhorst eerder de Fiat als een goede mix tussen de Mazda MX-5 1.5 en de 2.0, met zijn Bilstein dempers, noemde, is deze net als die laatste goed in balans en zelfs iedere dag te gebruiken als je zou willen. Het iets hogere gewicht van 1.060 kg compenseert hij door zijn extra pk’s.

Prijzig

Een ding blijft wringen tijdens deze korte eerste kennismaking en dat is het prijsverschil met de Fiat en de MX-5. Hoe praat je namelijk een gat van 11.500 euro ten opzichte van de eerste en bijna 8.000 euro ten opzichte van de topversie van de laatste goed? Natuurlijk, exclusiviteit heeft een prijs en door het uitlaatsysteem en zijn stoere uiterlijk heeft hij een hoop karakter. Daar moet hij dan ook vooral van hebben ten opzichte van de Fiat en de Mazda.

Plus

  • Stoer uiterlijk
  • Fijne aandrijflijn, nu mét sperdifferentieel
  • Scherp en toch comfortabel

Min

  • Prijzig
  • Misschien wel te luid

De volledige test lees je in Autovisie 14 die volgende week in de winkel ligt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.