Autovisie
Autovisie Video 24 jun 2015
Leestijd: 2 minuten

Autovisie-testarchief: Alfa Romeo Giulia

De eerste zin van onze Giulia-test uit 1963 had ook nu geschreven kunnen worden: “Alfa Romeo, beroemd automerk met een reputatie die niet in de laatste plaats is gebaseerd op een imposante reeks van wedstrijdsuccessen, zag zich de laatste jaren met spijt de kaas wat van het autosport-brood eten.” Klopt, al heeft de fabrikant in de laatste decennia vooral zelf zijn imago te grabbel gegooid. Iets wat Alfa Romeo probeert te herstellen met de nagelnieuwe Giulia.

Alfa Romeo Giulia TI

Van zijn voorganger waren we in ieder geval zeer onder de indruk. Want ook al was de geteste Giulia TI dan behoorlijk aan de prijs (met 13.250 gulden was hij zo’n 1.775 gulden duurder dan een BMW 1500), toch schreven we dat hij zijn prijs tot de laatste cent waard was, door “de prestaties van deze bijzonder potente automobiel plus de grote veiligheid die naast en door deze prestaties wordt geboden”

Prestaties die er niet om logen, want “ondanks het feit dat gedurende de testperiode zo ongeveer het gladste en koudste gedeelte van deze gladde en koude winter viel, klokten wij de Alfa op een top van niet minder dan 169 kilometer per uur en was voor acceleratie tot 80 slechts 9,2 en tot 100 kilometer per uur niet meer dan 13,9 seconden nodig! Cijfers, die sowieso al imposant zijn, maar voor een 1600 cc-motor helemaal tot superlatieven aanleiding geven.”

“Het dashboard van de Alfa Romeo Giulia is een van de mooiste die we ooit zagen”

“Dubbele bovenliggende nokkenassen worden door kettingen aangedreven, de motor is voorzien van een tweetraps Solex-carburateur en erachter zit een voortreffelijk schakelende, geheel gesynchroniseerde vijf-versnellingsbak gemonteerd. Ondanks deze krijgshaftige uitmonstering, die zou doen vermoeden dat de Giulia een hypernerveus raspaardje zou zijn, blijkt de motor uitgesproken soepel, zó soepel zelfs, dat dat eigenlijk voor ons dé ontdekking van de hele test was.”

Lyrisch waren we ook over het weggedrag, de remmen en het interieur – “Het dashboard is een van de mooiste die we ooit zagen, fraai gestyleerd en alle gewenste informatie verstrekkend.” Kritiek hadden we maar op één puntje, dat niet eens voor iedere bestuurder zou opgaan. “De wagen is kennelijk gedimensioneerd met de lichaamsafmetingen van de gemiddelde Italiaan voor ogen, en lange noorderlingen vinden de dakhemel wat erg dichtbij “ Waarvan akte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.