Autovisie
Autovisie Video 2 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit was Volkswagen met de Golf R van plan | Sjoerds Weetjes 232

In Duitsland is de Volkswagen Golf R al sinds begin november 2020 te bestellen, waarna de eerste exemplaren nog voor de jaarwisseling werden afgeleverd. De Nederlandse importeur opende onlangs de orderboeken. Pas in juni zijn hier de eerste Golf R’s.

Toch staan er al enkele exemplaren op Nederlands grondgebied. En geef die slimme autobedrijven eens ongelijk? De liefhebbers die de Golf R willen, willen hem zo snel mogelijk. Makkelijk als je hem dus ook uit voorraad kunt kopen, tenzij je net een andere kleur wenst of toch geen R Performance Packager eist. In Nederland is de prijs van de voordeligste Golf R vastgesteld op zo’n 65 mille. Wat er allemaal mogelijk is op de hot hatch, die in tegenstelling tot de GTI Clubsport wél naast de Golf GTI in het Nederlandse leveringsprogramma komt, lees je hier.

Van zes naar vier

Met de Golf R geeft Volkswagen een vervolg aan een inmiddels grote stamboom van rappe R-modellen. Dat begon alweer 18 jaar geleden met de Golf IV. Van die hatchback -leverbaar als drie- en als vijfdeurs- bracht Volkswagen de R32 uit. Het model had een zescilinder onder de kap. Drie jaar later kwam er een vervolg. De eveneens R32 gedoopte hot hatch beschikte eveneens over een zespitter. Vanaf de derde editie, waarvoor de Golf VI als basis diende, koos Volkswagen voor zowel een andere aanduiding als een andere motor. De naamgeving verloor de toevoeging ‘32’ om de doodeenvoudige reden dat de motor van een zes- naar een viercilinder ging. Aan vermogen werd er niets ingeleverd. Sterker nog, het blok was sterker dan ooit. Van de 241 pk ging de R32 naar 250 pk en kwam het voor de eerste R op 270 pk uit. Met ingang van de vorige editie doorbrak Volkswagen de 300 pk-grens. Het model kwam in 2013 en verscheen later ook als Variant. Volkswagen Golf R

Enorme vermogensstap

Voor de nieuwste editie zocht Volkswagen weer de grens op. De Duitsers planden een enorme vermogensstap, maar dat kon niet worden gerealiseerd. Hoe dat zit, legt Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen je uit in een nieuwe aflevering van Sjoerds Weetjes. Het is een exclusief Autovisie-verhaal, dat reeds aan abonnees van Autovisie is uitgelegd.

Exclusief

Sjoerds Weetjes is een wekelijkse rubriek van Autovisie, dat naast videocontent een eigen website en magazine heeft. Is de video niet zichtbaar, klik dan hier.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.