Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 26 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze Opel Astra GSi wil je om meerdere redenen (niet) hebben

De Opel Astra GSi wilde iedereen begin jaren negentig hebben en kan niemand nu meer krijgen. Een roestvrije, niet verprutste Astra GSi is namelijk zeldzamer dan menig supercar. Met een  lage kilometerstand de prijs tegenwoordig (bijna) ook.

De Opel Astra GSi is geleverd tussen 1991 en 1997 als opvolger van de Kadett GSi. Hij deelde zijn techniek grotendeels met zijn voorganger. De Astra kreeg voor modeljaar 1995 een facelift en toen veranderde er veel voor de sportieve versies. De smakelijke bodykit en andere visuele GSi-verfraaiingen verdwenen, want alleen een GSi-badge om de stootstrips markeerde zijn potentieel. Het aanbod groeide wel, want de GSi verscheen ook als vijfdeurs en stationwagen. Groot voordeel van de gefacelifte versie is de betere roestbestendigheid, want bij de eerste modeljaren was dat bedroevend. Vooral rondom de achterschermen.

Misverstand

De Opel Astra GSi heeft ten opzichte van een gewone driedeurs variant een metamorfose ondergaan. Door onder meer dikkere bumpers, een dichtere grille, sleuven in de motorkap, een dakspoiler, 15-inch lichtmetalen wielen en een ovalen uitlaatmond. Om geen misverstand te laten bestaan bij voor- en achterliggers staat er op de neus én kont GSi.

Royaal motoraanbod

De Opel Astra GSi is totaliteit met vier verschillende motoren geleverd, waardoor een 1,8-liter zestienklepper met 125 pk ter vervanging van deze 2,0-liter 8V en aan het einde van zijn levensloop met een 2,0-liter Ecotec met 136 pk.

Binnen tien tellen

De gereden Opel Astra GSi met 115 pk en 170 Nm heeft niet het felle, hoogtoerige karakter van de 16V, maar brengt hem wel ruim binnen tien tellen naar 100 km/h. Hij moet het meer hebben van zijn koppel in het middentoerengebied. De handgeschakelde vijfbak met kortere pook dan de normale Astra heeft sprintversnellingen om de gang er goed in te houden. Kijk de video om te weten hoe deze hot hatch uit de jaren negentig klinkt en rijdt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.