Bullebak – BMW X6 M50i – Test – VIDEO
BMW is helemaal los gegaan op de nieuwe X6. Het resultaat is een ronduit opvallende SUV. Groot, agressief gelijnd en met monsterlijk krachtige motoren. Vooral de dominante neus maakt dat dit geen auto is voor verlegen types. In deze video rijdt Peter Hilhorst de BMW X6 M50i.
BMW boorde in 2008 een nieuw segment aan met de X6 en tien jaar later hebben alle concurrenten grote SUV’s met sportievere rijeigenschappen en een sterk aflopende daklijn als ware het een coupé. Dat is in elk geval het boude statement van de Beierse fabrikant. Er zit wel een kern van waarheid in, want met 450.000 exemplaren in tien jaar tijd bleek de coupé-achtige fullsize SUV een vruchtbare bron. Zeker in de Verenigde Staten, Rusland en China zijn deze uitgesproken verschijningen populair.
Derde generatie
Inmiddels is BMW bij de derde generatie aanbeland en die mocht extremer worden dan ooit tevoren. Het merk heeft nu namelijk modellen van de X1 tot en met de X7. Dus mocht de BMW X6 niet bevallen, dan zijn er genoeg andere opties binnen het leveringsprogramma. Het uiterlijk is extremer dan ooit. Hij is lager, breder en langer dan voorheen. De voorzijde laat reusachtige BMW-nieren zien, het handelsmerk BMW. De daklijn duikt sterk naar beneden en de achterzijde is drukte van jewelste met lijntjes, vouwtjes en uitstulpingen. Mooi is een rekbaar begrip, maar opvallend en imposant is het zonder twijfel. Zeker als de optionele verlichte nieren zijn gekozen, want daarmee ontgaat het niemand dat je een dikke BMW rijdt. De grilledelen zijn gehomologeerd als onderdeel van de koplampen, want anders mocht de verlichting niet in de neus geplaatst worden. De doelgroep zal er van smullen.
De liefhebbers van dikke motoren en mooie techniek kunnen hun hart ophalen in de meest gespierde SUV van BMW. Zescilinders en V8-motoren, diesel of benzine met vermogens variërend van 265 pk tot 530 pk. Altijd met een achttrapsautomaat en vierwielaandrijving. We konden alleen met het voorlopige topmodel rijden. De BWM X6 M50i heeft een 4,4-liter V8 met twee turbo’s om tot 530 pk en 750 Nm te komen. Kost-ie wel 147.171 euro. Hij brult in 4,3 seconden naar 100 km/h en jaagt iedereen van de linkerbaan. Desnoods met 250 km/h.
Vierwielsturing
Het testexemplaar had bovendien alle mogelijke technische snufjes aan boord die veelal optioneel zijn. Dat betekent onder meer luchtvering, vierwielsturing en actieve stabilisatoren om bijna onvoorstelbare bochtsnelheden te kunnen halen, terwijl je een meter boven de grond zit in een auto van 2235 kg. Hij stuurt scherp, duikt als een compacte hatchback bochten in en geeft ook nog eens het gevoel dat het vooral de achterwielen zijn die de aandrijving verzorgen. Goed voor de sportieve rijbeleving. Selecteer de comfortabelste rijstand en de gespannenheid verdwijnt uit het onderstel en hij levert ineens genoeg comfort. In een luxe interieur dat van alle gemakken is voorzien en ook achterin ruimvoldoende been- en hoofdruimte weet te bieden. Deze BMW X6 is extreem op alle denkbare manieren
Lees ook:
Ook interessant
-
Rijtest: Renault 5 wordt betaalbaar succesnummer
-
Mazda CX-80 biedt veel ruimte, maar heeft een nadeel
-
Bentley Continental GT Speed verruilt W12 voor V8: hoe erg is dat?
-
Betaalbare hot hatch: Ford Fiesta ST vs. Renault Clio R.S. Trophy
-
Leapmotor C10: Stellantis haalt ruime EV uit China naar Nederland
-
Is de Ferrari Daytona SP3 een broer van de LaFerrari, of niet? | Sjoerds Weetjes 419
-
Prijsknaller Leapmotor T03: de beste budget-EV van Nederland?
-
Waarom de 1-Serie nu eindelijk wél als een echte BMW rijdt
-
Waarom de X3 M50 een ouderwets goede BMW is
-
Voyah opent met Courage aanval op Tesla Model Y
-
Koop deze dure optie voor de Morgan Midsummer niet! | Sjoerds Weetjes 418
-
Deze goedkope Chinese EV is Europese concurrentie te slim af