Bloodhound SSC in het echt

De digitale renderings van de Bloodhound SSC kunnen het archief in. De makers van de landraket hebben de machine eindelijk voltooid dus kunnen we nu met the real deal kennismaken.

En zoals verwacht is de Bloodhound SSC (Supersonic Car) een zeer indrukwekkende creatie van een aantal gedreven knappe koppen. In het ontwikkelingsteam zaten mensen met ervaring opgedaan in de Formule 1 en luchtvaartechniek. Het CV van de SSC is natuurlijk indrukwekkend.

Aan boord heeft hij een Rolls-Royce EJ200-raketmotor uit een Eurofighter Typhoon met het equivalent van 135.000 pk. De motor wordt pas ingeschakeld als de machine een snelheid van 480 km/h bereikt. Eerst brengt een straalmotor de SSC op snelheid. Een 550 pk sterke Jaguar V8-motor fungeert als generator en drijft de pomp aan die de brandstof naar de raketmotor stuurt.

“Het ontwikkelingsteam noemt de Bloodhound SSC een supersonische TV-studio”

Op volle kracht moet de Bloodhound SSC een snelheid van 1600 km/h kunnen bereiken, gelijk aan ongeveer mach 1,4. Eenmaal op topsnelheid draaien de wielen ruim 10.000 keer per minuut rond. Er ontstaat daardoor een kracht van 50.000 keer die van de zwaartekracht op de buitenste randen van de wielen komt te staan. Zes jaar was er voor nodig om wielen van massief aluminium te ontwikkelen die deze krachten kunnen weerstaan.

Het ontwikkelingsteam noemt de Bloodhound SSC een supersonische TV-studio. In de machine zijn namelijk twaalf camera’s ingebouwd, waarvan twee in de cockpit. De camera’s moeten de recordpoging vastleggen. Die staat gepland voor ergens in 2016. Een datum noemen de bouwers nu nog niet, omdat ook de weersituatie van groot belang is.

Bloodhound SSC 002
Reageer op artikel:
Bloodhound SSC in het echt
Sluiten