Ramon Mens
Ramon Mens Video 13 feb 2016
Leestijd: 2 minuten

Bizzarrini Lightweight Coupé: Ex van David Hart te koop

Deze Bizzarrini Competition Lightweight Coupé met chassisnummer BA4 0106 wordt te koop aangeboden in Engeland door Fiskens. Het betreft het enige exemplaar dat met het stuur aan de rechterzijde is afgeleverd.

Nadat Giotto Bizzarrini bij Ferrari had meegewerkt aan de ontwikkeling en het ontwerp van de Ferrari 250-serie, waaronder de fameuze GTO, werd hij in 1961 door Renzo Rivolta gevraagd voor hem een GT te ontwikkelen. Rivolta was een bekende fabrikant van koelkasten, motorfietsen en auto’s in Milaan en had rond die tijd de rechten op de Isetta aan BMW.

Het eerste model uit de koker van Bizzarrini was een vierdeurs sedan. Op basis daarvan volgde al snel een competitieversie met een lichte aluminium body, die zodanig gemodificeerd was dat de motor meer naar het midden geplaatst kon worden. Als basis diende altijd een krachtbron van Chevrolet. Het bleek een uiterst competitief model te zijn door de perfecte gewichtsverdeling, aerodynamica en krachtige V8.

“In 2008 kwam de auto in handen van de Nederlander David Hart”

Toen Rivolta en Bizzarrini onenigheid kregen besloot de laatste voor zichzelf te beginnen onder de naam Prototipi Bizzarrini SpA in het Italiaanse Livorno. Hij besloot een straatversie van zijn laatste creatie te bouwen, de 5300 GT.

Deze variant ervan beschikt over de nodige racehistorie. Zijn vuurdoop was de 1000 km-race op Monza in 1966 en daarna volgden bekende races als de Targa Florio en de 24 uur van Le Mans. Onder de kap ligt een naar 7.0 liter vergrote V8. Bekend is dat de racer na het faillissement van Bizzarrini in 1971 werd verkocht zonder motor en 34 jaar onder een laag stof heeft stilgestaan.

In 2008 kwam de auto in gerestaureerde staat in handen van de Nederlander David Hart, een succesvolle ondernemer met een voorliefde voor racen met Amerikaanse musclecars. Hij zorgde ervoor dat de auto aan een aantal fraaie historische races deelnam. Het is niet bekend of hij momenteel nog eigenaar is. De prijs van de Bizzarrini is helaas op aanvraag.

Via THECOOLCARS.nl, de plek voor het delen van advertenties van oldtimers, youngtimers en klassiekers van de toekomst).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.