Bart Oostvogels
Bart Oostvogels Video 6 nov 2015

Beroemde creaties van George Barris

George Barris is gisteren op 89-jarige leeftijd overleden. Hij werd gezien als een absolute grootheid in de Amerikaanse autowereld. Hij knapte voor zangers als Frank Sinatra en Elvis Presley auto’s op en creëerde enkele zeer bewonderenswaardige automobielen, waaronder de Monkeemobile, 

Hirohata Merc

Barris ontwierp de Hirohata Merc in 1953 voor Bob Hirohata. Als basis gebruikte hij een Mercury Club Coupé uit 1951. Hij stond in diverse Amerikaanse magazines en had zelfs een rol in de film Running Wild met in de hoofdrol William Campbell en Mamie van Doren. Verder sleepte de Hirohata Merc diverse prijzen in de wacht voor beste custom made automobile. Een icoon in autoland.

“NHRA Museum” by ATOMIC Hot Links – Flickr: NHRA Museum. Licensed under CC BY-SA 2.0 via Commons

Batmobile

Nog een icoon, maar dan met grotere sterallures. Wie kent de oorspronkelijke Batmobile niet? Barris had de kennis en kunde om van een Lincoln Future en zeer merkwaardige auto te maken voor een actieheld. Voorin huist een heuse atomische turbinemotor en het dak is vervangen voor een glazen koepel. Over de hele auto zijn verwijzingen naar Batman aangebracht. Kijk bijvoorbeeld maar naar de wielen en de print op de plek waar het portier ooit zat.

Batmobile 1966

Raider’s Coach

Dat Barris creatief was, bewijst de auto van de Amerikaanse rockband Paul Revere & The Raiders. De naam? Raider’s Coach! De originele opdracht hield in dat Barris een auto moest ontwikkelen waarmee de rockband meer bekendheid zou krijgen. Mission accomplished.

KITT

Knipperende rode lampjes in de motorkap, een pikzwarte koets. Dan kan het alleen maar over KITT gaan, voluit geschreven beter bekend als Knight Industries Two Thousand. KITT zat boordevol techniek waar een auto anno 2014 nog een puntje aan kan zuigen. Denk aan Auto Collision Avoidance waarmee KITT niet kon botsen en autonoom kon rijden. Verder was hij KITT per smartwacht op te roepen. Toch bijzonder dat een TV-held uit de jaren ’80 in sommige opzichten nog steeds moderner is dan hedendaagse auto’s. Knap werk van Barris.

In onderstaande video komen meerdere creaties van George Barris voorbij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Beroemde creaties van George Barris
Sluiten