Arno Lingerak
Arno Lingerak Video 30 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Bentley 3½ Litre Streamline Sports Saloon – Uw Garage

Martin Bijleveld bezit meerdere klassieke auto’s, maar van deze Bentley 3½ Litre ziet hij zichzelf slechts als degene die er nu op past. 

Een vriend van me had deze Bentley 3½ Litre al sinds 2005, maar ik had de auto nog nooit in het echt gezien, alleen op foto’s. En daar was ik al van onder de indruk. Toen ik hoorde dat de auto te koop kwam, ben ik ook gelijk naar hem toe gegaan en ik wist eigenlijk al dat ik hem zou aanschaffen. Wie wil er nu geen Bentley? Ik vond het zo’n mooi model, ook de toestand waarin de auto verkeert en de historie die dat uitademt. Fantastisch.

Ongesynchroniseerd

We zijn gaan rijden en toen ik achter het stuur kroop, was ik echt gespannen. Ik had nog nooit in een vooroorlogse auto gereden en zeker geen Bentley. Ik reed veel te mechanisch, het rijden is wennen. De een is bijvoorbeeld voor echt stapvoets rijden en als de auto dan nét in beweging is, zet je ‘m snel in z’n twee. De eerste twee versnellingen zijn ongesynchroniseerd. Alles is echt helemaal mechanisch, je voelt de versnellingen van de ene in de andere grijpen. Maar voor zo’n oude auto rijdt het echt goed, het was geweldig. 

Eerste gloednieuwe Bentley Blower is klaar na 40.000 uur

Als je pre-war Bentley zegt, gaan de bedragen aardig de lucht in. Maar zolang het geen tot in de puntjes gerestaureerde cabriolet is, valt dat eigenlijk best mee. Ook was al duidelijk dat de cilinderkop aandacht nodig had; de auto reed nog wel, maar werd erg warm. Ik wist toen nog niet dat de kop echt slecht was én muurvast zat… 

Autovisie

Wil je het complete verhaal van Martin Bijleveld en zijn vooroorlogse Bentley horen en lezen? Doe dat dan in Autovisie Magazine nummer 9. Wil je liever een digitaal abonnement afsluiten? Lees via deze link hoe dat moet. Meer Uw Garage zien? Check deze pagina!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.