Jaco Bijlsma
Jaco Bijlsma | LinkedIn Video 28 mei 2016

Autovisie Vlog: Eerste testnotities Citroën E-Mehari

Gekke, eigenzinnige auto’s, daar stond Citroën altijd om bekend. Met de Cactus hebben ze die koers opnieuw ingezet. Nu komen ze met de nog veel gekkere Citroën E-Mehari. Wat moeten we daarvan denken? We reden ermee, als enige magazine in Nederland.

Strandjeep

Herinnert u zich de oude nog uit die Louis de Funès-films? De op de Eend gebaseerde strandjeep van Citroën, de Méhari, speelde toen een hoofdrol als dienstwagen van de knotsgekke gendarme die Saint Tropez in de zestig en zeventig nog iets onveiliger maakte. De nieuwe Citroën E-Mehari lijkt met zijn speelgoedachtige uiterlijk echter geschikter voor een verfilming van het leven van Ken en Barbie. Net als de oude Méhari is het een echte funauto, met plaatwerk van kunststof. Maar in tegenstelling tot de oer-Méhari, die gebaseerd was op een echte Citroën, is de E-Mehari niet veel meer dan een Bolloré Bluesummer; een elektrische auto van een andere Franse fabrikant waarmee Citroën samenwerkt. Het aandeel van Citroën is beperkt tot het koetswerk, dat erg lijkt op de Cactus M-conceptcar.

Accupakket

De rest van de auto komt van Bolloré en bestaat uit een stalen chassis met een lithium-metaal-polymeer accupakket dat maximaal 30 kWh levert en een actieradius van minimaal 100 km (buitenweg) en maximaal 200 km (in stadse omstandigheden) garandeert. Dwars voorin zit een elektromotor, het accupakket huist in de wagenvloer. Echt het strand op gaan, zoals met de vederlichte (560 kg) oude kon, is niet zonder risico, want de nieuwe weegt maar liefst 1285 kg.

Simpel

De E-Mehari rijdt wel aangenaam simpel, zoals alle elektrische auto’s. Afwijkend is de startmethode. Voor vertrek moet je de sleutelhanger tegen een lezer op de voorruit houden. Verwacht geen raketstart als in een Tesla; de Citroën E-Mehari is vlot weg, maar boven de 80 km/h heeft hij net als zijn voorvader even tijd nodig om uiteindelijk zijn top van 110 km/h te halen.

Zesdelige kap

Je kunt wel echt met vier personen van het volledig open rijden genieten. Daar moet je overigens wel even voor werken, want de zesdelige kap (de)monteren is een drukknoppenklusje dat algauw tien minuten vergt. Voor een elektrisch autootje dat waarschijnlijk vooral verkocht gaat worden aan resorts en verhuurbedrijven in Zuid-Europese landen geen ramp en dat geldt ook voor de beperkte actieradius en top. In Nederland ziet Citroën geen markt voor de E-Mehari, die in Frankrijk € 25.000 kost.