Jaco Bijlsma
Jaco Bijlsma Video 28 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Test: Peugeot e-2008 GT – Video

Deze Peugeot e-2008 is voorspelbaar, maar is hij ook goed nieuws? In het kielzog van de 208 en de technisch identieke DS3 Crossback reden we met de 2008.

Na de succesvolle entree van de 208 krijgen we nu met de 2008 een compacte auto in de gewilde SUV-vorm geserveerd. Maar hoezeer de basis ook deugt, de uitdaging is groot voor Peugeot. Want hoe gaat deze vlot ogende Peugeot e-2008, die met elektropower minimaal 40.930 euro moet kosten, het doen? Dat gaat een spannend verhaal worden, want het aanbod aan elektrische SUV’s is nog beperkt en ten opzichte van de benzineversies fors duurder (de benzine-2008 is er al vanaf 25.760 euro). Bovendien is zo’n nieuwe markt relatief onvoorspelbaar. De 2008 doet het namelijk ook goed bij de particuliere kopers en daarom krijgt deze auto mogelijk ook die groep de elektrische auto in. Of zwichten ze voor concurrentie uit onverwachte hoek, zoals de veel goedkopere MG ZS EV?

Leeuwendeel

Toch zal het leeuwendeel van de verkochte 2008-en zonder twijfel nog voorzien zijn van verbrandingsmotoren. Het aanbod daarvan is bij deze 2008 niet overdreven, wel voldoende. We zien 1.2 benzine-driecilinders met vermogens van 100, 130 en 155 pk en twee diesels: viercilinders die 100 of 130 pk sterk zijn. De zwaarste motoren hebben standaard een achttraps automaat, de lichtere versies zijn er met handgeschakelde zesversnellingsbak. Naar de krachtsoverbrenging van de Peugeot e-2008 heb je helemaal geen omkijken, de bekende techniek levert 136 pk en 260 Nm. Gecombineerd met een 50 kW-accu kom je daar volgens de WLTP-norm 320 km ver mee. En wie niet genoeg heeft aan een nachtje opladen thuis, maar onderweg moet snelladen, kan in een half uur aan een 100 kWh-snellader 80 procent bijladen. Niets revolutionairs dus.

Ecostand

De rijervaring rechtvaardigt die stevige prijsstelling niet. De 2008 voelt compact, goed overzichtelijk, solide en vooral comfortabel aan, maar steekt qua rijeigenschappen niet met kop en schouders boven de rest van het segment uit. De 2008 is vooral stil en soepel, ongeacht welke motorisering je kiest. In natte omstandigheden hoor je in korte bochten de tractiecontrole van de Peugeot e-2008 overuren draaien om het direct beschikbare koppel te verwerken. Dat kun je wat temperen door de rijstandenknop in standje ‘normaal’ te laten staan. Als je dat doet, krijg je niet het hele vermogen ter beschikking en bovendien een wat rustiger gasrespons. Wil je echt zo ver mogelijk komen op een acculading, dan kun je een tandje terug naar de ecostand. Wil je de volle 136 pk en 260 Nm, dan moet je de sportstand selecteren.

Vanafprijs

Met de juiste motor koop je met deze 2008 een goede allrounder die eigenlijk alles aankan, maar nergens echt in uitblinkt. Hij is voldoende ruim en praktisch en heeft een mooi en goed gebouwd interieur, maar hij is wel aan de prijs. Als je alleen naar zijn vanafprijs kijkt, zie je eigenlijk zijn enige echte minpunt. Of dat zijn carrière in de weg gaat zitten, lijkt echter onwaarschijnlijk, want de gemiddelde klant gaat niet voor die instapper, maar voor de rijkere Allure of meer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.