Autovisie
Autovisie Video 23 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Audi S7 TDI: dikke diesel

De grotere Audi S-modellen worden in het kader van CO2-uitstoot reductie niet langer aangedreven door een benzinemotor, maar door een drieliter diesel met elektronische turbocompressor die 349 pk en 700 Nm produceert. Dat rijdt best fijn, al is er wel een grote ‘maar’. Dries van den Elzen legt in de splinternieuwe Audi S7 TDI uit wat er aan de hand is.

Tegenwoordig wordt in Nederland werkelijk alles gedaan om mensen uit een diesel te jagen. Hierbij legt het voordeel van de zuinigheid van diesel het af tegen het nadeel van de narigheid (zoals stikstofoxiden en fijnstof) die uit de uitlaat komt en de lucht lokaal verontreinigt. Daarom maakten ze bij Audi jaren geleden de logische beslissing om de grotere S-modellen zoals de S6, S7 en SQ5 in Europa voortaan van een krachtige drieliter V6 diesel met elektrische turbocompressor te voorzien. Daarmee konden de Duitsers in het jaar 2020 de gemiddelde uitstoot onder die cruciale EU-voorschriften krijgen. Is het verspilde moeite geweest?

BPM

Een ding is in ieder geval zeker: Audi kan de S7 TDI nooit echt gunstig prijzen. Dit komt vooral door de CO2-uitstoot van 170 g/km. Hierdoor is de Nederlandse koper sowieso circa 26.577 euro aan BPM kwijt. En daar komt het potentiële afschrijvingsrisico door toekomstige anti-diesel maatregelen nog bovenop. De SQ5 met dezelfde motor komt al uit op een prijs iets boven de ton. Reken erop dat de Audi S7, ondanks een iets lager verbruik door een betere stroomlijn, daar nog overheen gaat.

Als we met zulke prijzen schermen, dan lijkt een vermogen van net geen 350 pk (349) en 700 Nm eigenlijk niet zo indrukwekkend meer. Zet het af tegen het verbruik van 1 op 15,4 en het is het ineens weer wel. Zoals straks elke Audi heeft de Audi S7 een 48 Volt mild-hybride-systeem waarmee de motor op lagere snelheden tot 40 seconden uit gezet kan worden. Alle elektronica loopt gedurende die tijd dan op de accu die aan dit systeem gekoppeld is. Ook vult dit systeem het turbogat doordat de elektronische compressor extra lucht in de turbo spuit om hem eerder op toeren te brengen.

Traditie

Als we niet naar de prijs kijken, is het motorblok eigenlijk perfect voor een Audi S. Hij is immers beter geschikt voor dagelijks gebruik en lange afstanden. Ook is 700 Nm vanaf nagenoeg stationair ideaal. Helaas laat Audi de bal een beetje vallen bij de achttrapsautomaat. Deze schakelt niet altijd even snel bij om een echt lekkere rijervaring te garanderen. Zoals te verwachten was is het interieur absurd stil, en naar Ingolstadter traditie feilloos in elkaar geschroefd. Maar zo tijdloos als de vorige S7 zal deze generatie nooit worden. Gelukkig maakt hij wel indruk vanaf de eerste oogopslag. Helaas zijn de vier uitlaatmonden zo nep als het geluid dat eruit wordt gepompt om indruk te maken op voorbijgangers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.