Autovisie
Autovisie Video 8 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Renault Clio: hoe rijdt hij? – Autovisie (video)

Hoe goed is dit verkoopkanon van Renault voor de aankomende jaren: de Renault Clio? Nadat we eerst reden met een gecamoufleerd prototype testte redacteur Peter Hilhorst nu de definitieve versie die 22 juni in de showroom staat.

Wat is er nieuw?

De auto is compleet nieuw. In 2016 gaf Renault de Clio voor het laatst een opfrisbeurt. Nu, drie jaar later, is het tijd voor de vijfde generatie. Renault heeft de Clio dit keer op een geheel nieuw platform gezet: het samen met Nissan ontwikkelde CMF-B-platform. Een modulaire bodemplaat voor het B-segment, waarop later ook de Captur en de Nissan Juke verschijnen. Hoewel de Franse autobouwer een geheel nieuwe carrosserie creëerde, is de nieuwe Clio overduidelijk een evolutie van het oude succesnummer. De vormgeving borduurt verder op de huidige vormtaal, zo zie jij bijvoorbeeld koplampunits met C-vormige dagrijverlichting. De neus van de Clio komt daardoor meer overeen met de rest van het Renault-aanbod. De prijzen starten bij 17.290 euro.

Motoren en uitvoeringen

Qua motorisering is er keuze uit twee benzinemotoren of een dieselversie. Opvallend genoeg komt er geen volledig elektrische Renault Clio wel een hybride. Benzinemotoren beginnen met een 1 liter driepitter met louter een handgeschakelde vijfbak: de TCe 100. Deze levert 100 pk en 160 Nm. Topmodel in het benzine-aanbod is de TCe 130, standaard geleverd met een zeventrapsautomaat. Deze 1,3 liter vierpitter is goed voor 130 pk en 240 Nm. Dieselaars kunnen kiezen uit de BluedCi 85 met een handgeschakelde zesbak. Deze levert 85 pk en 220 Nm. De eerste auto’s staan 22 juni bij de dealers.

Hybrid

Naast de standaard aandrijflijnen komt er ook een Renault Clio E-Tech hybrid. Deze krijgt een 1.6 liter benzinemotor van Nissan mee en zal daarnaast ondersteuning krijgen van twee elektromotoren. Eentje voor hulp bij accelereren en de ander voor het regenereren. Deze zijn verbonden met 1,2 kWh batterij die onder de kofferbak is weggewerkt. De elektromotoren zijn vooral bedoeld om het verbruik van de benzinemotor te drukken.

Zo rijdt hij

De Clio voelt lekker licht aan en hij stuurt plezierig. Voldoende licht om ontspannen te manoeuvreren en met meer gevoel als je harder door bochten gaat. Het nieuw ontworpen stuurt pakt lekker vast en je kunt de Clio heel precies plaatsen. Het onderstel is comfortabel en de Clio is heel stil. De zitpositie is goed, het uit mooiere materialen opgebouwde dashboard is lekker informatief, maar de versnellingsbak laat zich niet prettig bedienen. Er zit ruime speling op de pook en je voelt niet goed of hij in de versnelling zit. Meer schakelprecisie en -scherpte is wenselijk. Het is niet de sportiefste in zijn klasse in deze uitvoering maar het is opnieuw een goede basis voor een scherpere RS versie. Die komt er ongetwijfeld maar daar wil Renault nog niets over kwijt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.